Debatten kring vad som händer när spelens servrar släcks har blossat upp på allvar under senare år. Ett initiativ vill säkerställa att spelen aldrig dör – men möts nu av mothugg.
Klockan klämtar för Anthem.
Konsumentrörelsen "Stop Killing Games" har i skrivande stund över 1,2 miljoner underskrifter. Man vill att det ska lagstiftas kring spel så att de inte kan "dödas" av utgivare efter att de sålts till kunder. The Crew, som exempel, är ett spel som i dagsläget inte längre går att spela på något vis. I helgen nåddes vi också av beskedet att Anthem-servrarna släcks i januari 2026.
Miljongränsen som nåddes förra veckan är viktig. En miljon verifierade underskrifter innebär att EU är skyldigt att träffa rörelsens initiativtagare, hålla en offentlig utfrågning och ge ett formellt svar inom tre månader. Då många underskrifter är ofullständiga eller kommer från länder utanför EU har dock initiativet kritiserats. Nu siktar man på 1,4 miljoner underskrifter innan sista juli.
Spelen kan bli "orimligt kostsamma"
Att spel blir ospelbara när utgivaren tar sina händer från dem vill man förhindra. Stora utgivare flaggar nu för att det kan bli för dyrt att garantera evigt liv för spel. EU‑branschorganisationen Video Games Europe som företräder jättar som Microsoft, Nintendo och Ubisoft säger via sin webbplats att problemet är "mångfasetterat".
Många titlar är från början designade för att enbart spela online; i praktiken skulle dessa förslag begränsa utvecklarnas valfrihet genom att göra dessa spel orimligt kostsamma att skapa.
VGE menar att det måste vara "ett alternativ" att stänga ner spel, och är aldrig ett beslut som tas lättvindigt. Man förstår besvikelsen och uppskattar engagemanget, men menar att verkligheten ser annorlunda ut. Ross Scott, som startade initiativet Stop Killing Games, säger kort att argumenten är "tunna" och lovar att återkomma med fler reaktioner.