Hela kampanjen kan spelas ihop med upp till tre vänner. Den består av 12 uppdrag som sägs räcka ungefär en timme vardera. Mellan uppdragen får vi lära känna de olika gruppmedlemmarna under maskerna i videosekvenser. Laddningstiderna under uppdragen ägnas även dem åt samtal inom gruppen. Militärsnacket över radion är också det välgjort, det känns alltid anpassat efter situationen. Personkemin har en god grund att växa ifrån.

I det första uppdraget vi får ta del av ska vi förstöra ett par artilleripjäser. Banan är mer linjär än vad serien vanligtvis är. Den breddas ut titt som tätt för att möjliggöra flankering men annars är det rakt fram som gäller. I det andra uppdraget ska vi ta oss osedda in på en flygplats. Det visar sig vara lättare sagt än gjort, men problemet låg snarare i gruppdynamiken mellan oss spelare. Banan ger åtminstone ett litet smakprov av variationen av miljöer som eftersträvats; kampanjen kommer ta plats världen över.

Även Norge får till synes vara med på ett hörn. Kjempegreit!

Uppdragen bör helst skötas tyst och metodiskt. Det finns ett sätt för alla spelare att sikta på varsin fiende och skjuta samtidigt. Så fort man hukar sig aktiveras ett cloakingsystem, vilket gör det tryggt att gå från skydd till skydd.

I tidigare spel i serien har pc- och konsolversionerna varit två separata titlar. Då släpptes pc-versionen, en större och mer robust shooter än konsolversionerna, som ett sätt att bevara seriens rötter. Pc-versionen utvecklades av en helt annan studio, drevs av en egen grafikmotor, hade större kartor och fler funktioner.

Den här gången utvecklas pc-versionen (som ännu inte har något releasedatum) parallellt med konsolversionen, hos en av de fyra studios som tillsammans skapar Ghost Recon: Future Soldier. Exakt vad skillnaderna kommer vara mellan dessa versioner är inte bestämt ännu men räkna inte med dramatiska olikheter.

– Det handlar mer om optimering för plattformen än en fristående version, säger Roman.

Delad glädje är fyrdubbel glädje

#Ghost Recon: Advanced Warfighter släpptes tidigt under 2006, det var ett välgjort om än ganska slött fps som också kunde spelas som covershooter. Ungefär ett halvår senare släpptes #Gears of War, ett spel som i sin tur satte standarden för framtida covershooters. Detta blir extra tydligt då Future Soldier visas upp. Liknelsen behöver naturligtvis inte innebära något negativt.

Fokus på samarbete spelare emellan i både kampanj och multiplayer ligger både rätt i tiden och spelseriens anda, delad glädje är fyrdubbel glädje.

Att övningsköra kan vara en god idé. Ibland.

Kommer Ghost Recon ha kvar sin identitet, trots att den kompromissar med sitt tidigare långsamma tempo och höga svårighetsgrad? Det återstår att se men under stunderna då jag smyger omkring och prickar av fiender en och en, eller fyra och fyra för den delen, då känns Future Soldier som bäst. Det är under de ögonblicken seriens identitet vidhålls. Patrik beskriver det på ett träffsäkert sätt:

– Blir du sedd så är uppdraget misslyckat. Du ska inte synas, du ska vara ett spöke.

Vapenljuden är också något som karaktäriserar serien. Beviset på detta visar sig då jag kliver ut från eventet och möter en ung man som försöker få sig en titt av vad som händer bakom mig.

– Visst är det nya Ghost Recon där inne? Jag hör det på pistolskotten!

Fotnot: Ghost Recon: Future Soldier släpps till Xbox 360 (testad version) och Playstation 3 den 24 maj. Pc-versionen har ännu inget releasedatum.