I #Ghost Recon: Future Soldier är tempot mer uppskruvat än tidigare, soldaterna ilar kvickt mellan skydden och banorna är mer linjära. Lagkänslan och det verklighetstrogna tänket är däremot intakt, även om man den här gången får tillbaka energi automatiskt genom att ligga lågt ett tag.

En man introduceras för oss journalister under presentationen; Patrik Hulterström, tidigare attackdykare och prickskytt med erfarenheter från Kosovo, numera lärare vid försvarshögskolan. Han har egentligen ingenting med spelet att göra, istället ska han berätta om verkligheten bakom spelet.

Trots framtidstemat strävar Ubisoft efter att likna nutidens krig.

Fiktiva krig och verklighetens diton möts på några enstaka punkter. Patrik berättar om hur eldstridsövningar verkligen kan kännas som ett spel – med en distinkt skillnad.

– I spel kan man få ut spänningen och lagandan ur en krigssituation utan att behöva kissa ner sin våtdräkt för att man inte får röra sig ur fläcken.

Realistisk futurism

Ghost Recon har alltid haft ena foten i verkligheten och andra foten ett halvt steg in i framtiden. Soldaterna bär på utrustning som fortfarande är under utveckling och det är kreatörernas egna visioner av hur dessa saker fungerar som vi får ta del av och spela med.

– Tänk dig röntgenapparaterna på flygplatser. Miniatyrversioner av dem används av militären idag för att enkelt scanna av fordon för att se vad de innehåller. Hur kan de se ut ett par år in i framtiden? Då kanske de bara är en lins som hålls framför ditt öga, berättar Roman Campos-Oriola, lead game designer på #Ubisoft Paris.

Upp till fyra sugna soldater kan spela med varandra.

Detta är tankesättet utvecklaren går efter, det vill säga, att den här typen av utrustning snart skulle kunna existera. Denna strävan efter att kombinera realism och framtid blir bara tydligare ju mer jag får höra om spelet.

– Även om spelet heter Future Soldier försöker vi göra det så realistiskt som möjligt.

Det första samarbetsläget vi får testa är Guerrilla Mode, vilket är som det klassiska hoard-läget men med en twist. Som introduktion hålls en lång utläggning om hur Navy Seals jagat talibaner i Afghanistan. De intar ett område, jagar ut civilbefolkningen och på så vis låter soldaterna istället talibanerna komma till dem. Guerrilla Mode är alltså inspirerat av verklig taktik. Fyra spelare kan samarbeta.

Matchens första våg börjar med att vi intar ett territorium, så kallat hq. Gör man det utan att bli upptäckt får man bonuspoäng. De nio kommande fiendevågorna handlar sedan om att låta det området vara fritt från fiender, för håller de området i mer än 20 sekunder är spelet över.

Guerilla inspireras av verklighetens Navy Seals duster med talibaner.

När (eller om) du överlevt tio vågor är det dags att ta över ett nytt hq och i sin tur försvara det i ytterligare nio vågor. Detta medan fienderna blir både fler och starkare för varje våg. Håller man sig vid liv under flera vågor i sträck låser man upp wave streaks som kan användas vid behov, dessa ger fördelar som fjärrstyrda missiler och kortvarig osynlighet. Mellan varje våg finns det tid också att byta vapen och fylla på ammunition.

Att samarbeta tätt med mänskliga spelare är alltid roligt, så även här. Fienderna sprider ut sig snabbt och är aggressiva. Kontrollen är direkt och kvick, att slänga sig mellan skydden fungerar smidigt.