Sida 1
Sida 2

Tassande fotsteg, morrande monster, tunga explosioner – ljud är en viktig del av spelupplevelsen. Lika viktigt är att kunna kommunicera utan krångel när du spelar med och mot andra människor. Du behöver därför ha ljudutrustning du är bekväm med, som passar just dina behov och gör det mesta av ljudvågorna.

Ett headset behövs – och hör sen!

Många spelar med headset eller hörlurar (skillnaden är att den senare inte har inbyggd mikrofon) istället för högtalare. Lurar ger en avskärmad och omslutande upplevelse. Dessutom stör inte spelljudet omgivningen, och de ger mikrofonen en naturlig plats nära munnen.

Den här guiden går igenom viktiga saker att tänka på innan du ger dig ut på köpjakt. Den tar upp sånt som du bör tänka på, vad som skiljer mellan billigt och dyrt, om trådlöst är bra nog med mera. Till vår hjälp har vi två experter som delar med sig av sina kunskaper och åsikter.

Guiden är tänkt att hjälpa dig att själv komma fram till vad du behöver. Därför ger den inga tips på specifika produkter. Om du har frågor (eller tips) så rekommenderas att ta upp det i forumtråden. Och missa inte vår stora tangentbordsguide.

Form

Vanligast bland gaming-headsets är traditionella kåpor, antingen som omsluter örat (over-ear, around ear) eller som vilar mot det (on-ear). Omslutande filtrerar bort omgivningsljudet mer, medan utanpåliggande kan vara något svalare och bekvämare. Vad som är bäst är en smaksak. Det är dock väldigt viktigt att lurarna sitter bra på huvud och öron. Justerbart huvudband är att rekommendera. Åk till en affär och testa dig fram om du är osäker, för bra passform är ett måste.

Vill du ha lurarna i eller på öronen?

Det finns även snäckor (in-ear-lurar) riktade till gamers, men de är mindre vanliga då storleken ger sämre ljud, kortare batteritid och har ont om plats för kontroller. Men smidig storlek och svalast av de tre alternativen talar för dem.

Headset eller hörlurar

Som sagt: headset har mikrofon, hörlurar inte. Huruvida du behöver en mick beror förstås på om du vill kunna prata med andra. Osäker? Välj då ett headset, då har du mick till hands om behovet skulle uppstå. Men med hörlurar kan du alltid köpa en separat mikrofon senare. Det ger också möjlighet att satsa på en mick av högre kvalitet om du vill. Med headset får du nöja dig med det som följer med.

Plattformar

Tänk igenom vilka plattformar du spelar på och vilka behov du har. Vill du ha samma lurar till alla dina spelplattformar (pc, Xbox, Playstation, Switch, mobil...) eller tänker du dig att ha flera? Alla lurar funkar inte på alla plattformar – viktigt att kolla upp så att de är kompatibla med de du har innan köp.

Experterna har ordet

För att få hjälp att välja rätt har vi frågat två headset-experter om tips och råd. Dessa är Calle Vahlberg, testredaktör på Sweclockers, och Rasmus Parelius från hårdvarutillverkaren Steelseries.

FZ: Vad är viktigast att tänka på när man väljer vilket gaming-headset man ska köpa?

Rasmus Parelius, Steelseries

Rasmus Parelius: Det finns flera saker att tänka på. Först skulle jag säga att du måste bestämma plattform: är det till pc, PS5, Xbox, Switch och så vidare? Det här är grundläggande för att välja rätt. Det kanske låter uppenbart, men kompatibilitet är avgörande. En annan viktig faktor är hur många timmar du tillbringar framför din spelenhet. Om du spelar mycket rekommenderar jag tveklöst att satsa på ett high-end-headset som är trådlöst, har en riktigt bra mikrofon, bra högtalarelement för bättre ljudkvalitet och så vidare.

Calle Vahlberg: Om vi pratar trådlösa headset brukar det första vara att titta på modeller som har stöd för alla de plattformar man tänkt använda lurarna till. Spelar du enkom på pc brukar inte denna biten vara ett problem, men om de ska samköras med någon av konsolerna är det viktigt att se att de har full kompatibilitet.

Calle Vahlberg, Sweclockers

Många modeller har inte full funktionalitet på både Xbox och Playstation, även om det finns några som har det. Kör du trådade lurar är inte detta något du behöver tänka på om lurarna ansluts med vanlig 3,5 mm-kontakt. Utöver klassiska stängda och öppna over ear-lurar är segmentet för True Wireless in-ear växande. Utöver sin ringa storlek har många av dessa fördelen att de kan användas som vanliga Bluetooth-lurar till mobil men pluggas in med USB-dongel när du ska spela och behöver lägre latens.

När du väl bestämt dig för formfaktor, typ av hörlur och kompatibilitet för att passa just din vardag är komfort en viktig faktor. Visst är batteritid och mikrofonens kvalitet fundamentala, men om lurarna inte är bekväma är det mesta andra rätt sekundärt. Här rekommenderar jag att testa hörlurarna om möjligt, allas huvudform är olika så det finns inget rätt eller fel svar.

Innan du slår till rekommenderar jag att dubbelkolla återförsäljarens villkor för att returnera hörlurar. In-ear-lurar kan vara knepiga att returnera och testa fritt då de kan klassas som hygienprodukter, men kan vara bra att dubbelkolla hur de ställer sig till on-ear-lurar.

Trådat eller trådlöst

Det här är en ganska stor fråga där flera saker spelar in, både både dina egne preferernser och saker som faktiskt skiljer dem åt.

Sladdanslutna lurar har en tydlig nackdel: sladden. Annars är tekniken beprövad och priset ofta lite lägre, plus att de har lägre latens (fördröjning när ljudet skickas från spelenheten till lurarna) och okomprimerad ljudkvalitet. Ett stabilt val – så länge du står ut med sladden.

Sladd kan vara i vägen.

2.4 GHz Wireless är förstahandsvalet för trådlösa gaming-headsets. De har låg latens och tillräcklig bandbredd för att skicka data med liten eller ingen komprimering, vilket möjliggör hög kvalitet på ljudet. Men tekniken är inte standardiserad och kan därför variera mellan olika tillverkare, plus att du måste sätta en dongle i USB-uttaget för att de ska fungera på din enhet (se till att de är kompatibla med varandra). Det skiljer 2.4 GHz från det mer standardiserade Bluetooth-protokollet.

Bluetooth funkar ofta utan att du behöver ha en dongle i USB-porten. Protokollet blir bättre för varje ny version, men har fortfarande flera svagheter gentemot 2.4 GHz. Högre latens och behov att komprimera ljudet vid överföringen gör att tekniken inte är optimal för gaming och videotittande, där bild och ljud ju bör vara i synk. Många BT-versioner fixar inte det på grund av hög överföringstid. Det finns olika codecs som förbättrar situationen, men då måste lurarna ha stöd för det. Bluetooth får fortfarande se sig slaget av 2.4 GHz överlag. Fördelar är det breda stödet för olika enheter.

FZ: Är det någon märkbar skillnad i fördröjning mellan trådade och trådlösa headsets?

Rasmus: Ljudöverföring innebär alltid viss fördröjning. För nuvarande trådlösa headsets är det vanligtvis omkring en millisekund, vilket de flesta spelare faktiskt inte märker. Om du är ute efter något utan fördröjning så är det nog trådat som gäller. Själv skulle jag aldrig gå tillbaka till trådat eftersom fördelarna med trådlöst ger mig så mycket mer. Och jag tvivlar på att fördröjningen (som jag inte tror att du märker) försämrar ditt spelande.

Calle: Historiskt har så varit fallet, men med det sagt har trådlösa protokoll blivit så pass bra att för de allra flesta är skillnaden knappt märkbar. Tittar man på mikronivå finns det fortfarande tekniska skillnader dock. I vissa sammanhang är det av största vikt att eliminera alla faktorer som kan påverka. I till exempel esport så är fortfarande kabelanslutning ett säkrare kort. Även om det kanske inte har en påtaglig påverkan handlar det i dessa fall mest om att eliminera alla faktorer som kan påverka.

FZ: Ska man välja 2.4 GHz för trådlöst, eller funkar Bluetooth för gaming nuförtiden?

Rasmus: För gaming är det tveklöst 2.4 GHz som gäller. Jag skulle säga att bluetooth inte riktigt är bra nog för spelande än. Men det är superbra för dubbelanslutningar (som att ha Discord igång eller svara på samtal med samma headset). Jag är ingen expert, men som jag ser det är latens fortfarande ett problem, även med förbättrade Bluetooth 5.x.

Calle: Kortfattat är svaret 2.4 GHz. Det går att få ned latenserna ordentligt över Bluetooth via qualcomms låglatens-protokoll, men det finns nästan uteslutande på mobilsidan. För spelkonsol och datorer tenderar latenserna på Bluetooth att fortsatt vara påtagligt högre än för vanlig 2.4 GHz. Om Bluetooth är det enda alternativet så kan det om du har tur fungera brukligt, men det bör inte vara ditt förstahandsval.