Sida 1
► Sida 2

Batteritid

En viktig faktor för alla trådlösa headsets. Hitta ett headset med generös batteritid om du har för vana att spela långa pass, alternativt inte vill spela med laddsladd i lurarna. Kolla även att lurarna går att använda medan de laddas, om oturen skulle vara framme och batteriet tar slut. Ta också höjd för att batteritiden blir sämre med tiden. Och tänk på att ANC och andra funktioner kan förkorta batteritiden – tid finns att spara om det stängs av.

USB eller 3,5 mm

3,5 mm – en klassiker.

Även trådlösa lurar har fysisk anslutning (ibland): de laddas via USB, och anslutna till datorn fungerar de då som ett 3,5 mm-anslutet headset (alltså den klassiska hörlurspluggen). Men under huven skiljer sig saker åt. Med 3,5 mm-anslutning är signalerna analoga och hanteras av datorns ljudkort. USB-headset, å sin sida, har ett inbyggt ljudkort som processar och digitaliserar signalerna, och därmed kringgås ljudkortet i datorn.

En del trådlösa headsets stödjer både USB och 3,5 mm, och då slipper du välja. USB har fördelen att de kan ha fler funktioner och kontroller direkt på lurarna, medan 3,5 mm-anslutningen är beprövad och ofta billigare.

Pris

"Du måste inte ruinera dig för att få ett dugligt headset"

Dyrare produkter brukar vara bättre produkter, men du måste inte ruinera dig för att få ett dugligt headset. Det finns gott om modeller för en bra bit under tusenlappen, kanske hälften, som ger en god upplevelse så länge man inte kräver att de ska ha alla tänkbara funktioner. Vill du spara pengar är sladdbundet och hörlurar (alltså utan mikrofon) värt att snegla extra på, då de ofta kostar lite mindre.

Mer pengar ger bättre ljudkvalitet, mer komfort och fler funktioner. Det kan vara trådlöshet, avancerad brusreducering, 7.1-ljud, HRTF (simulerar varifrån ljudet kommer utifrån din position), Atmos och diverse ljudinställningar. Sånt får du ofta klara dig utan med de billigare alternativen.

FZ: Brusreducering, virtual surround, Atmos... Vilken sån här extrafunktion är viktigast för att förbättra spelandet?

Calle: Ingen. Funktionerna som nämns är mer Quality of Life som byggs in i premium-lurar. Brusreducering fyller mest sin funktion på hörlurar som dubblerar sin roll som vanliga brukslurar till din mobiltelefon, förutsatt att du inte har en extremt högljudd dator eller ett väldigt bullrigt hem. Det är en trevlig funktion men fyller väldigt lite funktion i spel om man inte spelar i väldigt bullriga miljöer.

Högre pris saker som brusreducerad mick.

Virtuell surround finns i många headset och varierar såklart i kvalitet beroende på implementation. Visst kan det hjälpa till med att lokalisera fienden om implementationen är bra. Det ska dock sägas att ett par riktigt bra stereolurar med god separation i ljudet gör detta lika bra eller bättre. Detta är dock väldigt individuellt och det är inte per automatik något som hjälper dig att bli bättre på ett visst spel.

Dolby Atmos är en form av surround där musik, dialog och ljudeffekter inte mixas i fördefinierade kanaler, utan istället hanteras ljuden som virtuella objekt. För att använda Dolby Atmos krävs att hörlurstillverkaren har en licens från Dolby som ofta resulterar i ett prispåslag. Resultatet för hörlurar är väldigt varierande beroende på hur bra implementationen i spelet är och hur bra lurarna är.

Rasmus: Virtual surround och Atmos är supertrevligt att ha när man spelar mindre tävlingsinriktade spel och mer för att bygga stämning. Men jag föredrar ANC [Adaptive Noise Cancelling, en sorts brusreducering] eftersom det stärker inlevelsen i vad du än spelar: du störs inte av störande ljud i omgivningen (mamma dammsuger, flickvännen pratar i bakgrunden, och så vidare).

För proffsspelare är ljudkvalitet förstås avgörande, så ett headset med gedigna element rekommenderas. Efter det kommer förmodligen mikrofonen, eftersom kommunikation är nyckeln i de flesta spel. Och slutligen har vi komfort: om du spelar på tävlingsnivå spelar du förmodligen många timmar per dag, och ett bekvämt headset är då avgörande.

FZ: Nämn några saker man absolut måste ha och några man klarar sig utan om man köper billiga lurar.

Rasmus: Jag skulle säga att det här är viktigast, i prioritetsordning: trådlöst, komfort, mikrofon, ANC. Om budgeten är begränsad skulle jag tveklöst skippa virtual surround, åtminstone för mig är det något som inte tillför så mycket värde i flertalet olika sorters spel. ANC är trevligt att ha men något man klarar sig utan.

"Vettiga hörlurar i prisklassen 500 - 1 000 kronor"

Calle: Det finns så många olika prisklasser att ta ställning till när det gäller headset, oavsett om din budget är 500, 1 000, 3 000 eller 6 000 kronor behöver du oftast kompromissa med något. Generellt så brukar jag rekommendera att titta på ett så bra trådat headset som möjligt om din budget är tight.

Det finns dock ett flertal trådlösa alternativ som fortfarande är vettiga hörlurar i prisklassen 500 - 1 000 kronor. Om du primärt tittar på alternativ från väletablerade tillverkare i budgetklassen tenderar det att inte vara så mycket extra funktioner som erbjuds på billigare modeller. Med detta sagt behöver inte budget heller betyda att du får avsevärt sämre byggkvalitet. Om du däremot riktar dig mot internationella återförsäljare som till exempel Amazon finns det många väldigt billiga modeller, men då gäller det att vara extra uppmärksam så att du inte spenderar pengar på en produkt som blir elskrot inom en månad.

FZ: Och ett par fördelar med dyrare headsets?

Två batterier är fler än ett.

Rasmus: Jag skulle säga att de flesta dyrare headsets är bättre byggda (mer robusta), plus att du som sagt kan få med funktioner som ANC och Atmos. Dessutom är de ofta trådlösa, något som jag helt klart tycker att ett headset ska vara.

Om jag ska nämna unika funktioner så är det sådant som Infinity Battery-systemet på Artics Nova Pro Wireless. Ledsen att nämna vår egen produkt, men det finns ingen annan produkt som gör att du slipper oroa dig för att ladda med kabel.

Calle: Ofta tenderar dyrare lurar att ha antingen bättre ljudkvalitet som ett resultat av mer påkostad hårdvara eller fler finesser och funktioner, eller båda. Hårdvarumässigt kan det röra sig om bättre digital till analog-konvertering (DAC), bättre hörlurselement, bättre förstärkardel eller dylikt. I funktionsväg kan det handla om dubbla utbytbara batterier, HDMI-ljud extrahering för 24-bitarsljud på konsol, väldigt påkostade mikrofoner, dockningsstation för laddning eller andra finesser. I fallet med lyxvarumärken som Bang & Olufsen och deras Portal-headset är öronkuddarna tillverkade i kalvskinn.

Redo för beslut!

Som synes finns det många beslut att fatta innan du bestämmer dig för nästa gaming-headset. Förhoppningsvis har den här guiden gett dig lite bättre koll och kortat ner beslutsprocessen. Om du fortfarande har obesvarade frågor ställer du dem lämpligen i kommentarstråden. Missa inte heller vår stora guide till gaming-tangentbord.