Sonys virutal reality-headset PSVR2 kan sedan en tid även köra pc-spel. Med en adapter funkar det med Steam VR, något som ökar spelutbudet rejält. Att betrakta City 17:s slitna fasader och uppleva underjordens svärta i Half-Life: Alyx på de högupplösta OLED-skärmarna lockar inte så lite. Men det visar sig finnas fler gupp i vägen än de ett och ett halvt år det tog Sony att släppa pc-adaptern.

Pc-adaptern kostar omkring 800 kronor i svenska butiker. Det är i mitt tycke för mycket för en liten box med nätsladd och två anslutningsportar. Därtill ingår varken bluetooth-stöd eller Displayport 1.4-kabel, som båda krävs.

Sätt DP- och USB-kabel i boxen för att lira PSVR2 på pc.

Det är noga att du har rätt grejer: äldre Displayport-kablar ger felmeddelande (DP-kablar saknar versionsmärkning). För bluetooth krävs version 4.0 eller högre. Sony listar ett par adaptrar som ska funka (men de garanterar det inte). Jag skaffade den rekommenderade Asus-varianten, och den har gjort vad den ska utan några som helst bekymmer. Däremot kan jag inte använda pc-adaptern på en laptop med i övrigt fullt tillräcklig hårdvara eftersom den saknar DP-port (USB-C till DP-adapter funkar inte, enligt Sony). Så det gäller att kolla upp att man har rätt förutsättningar innan man springer iväg och köper den lilla boxen.

"Med vissa kort behövs inte pc-adaptern alls"

Det är extra viktigt för grafikkort, för med vissa kort behövs inte pc-adaptern alls. Grafikkort med Virtuallink-stöd gör nämligen samma sak som adaptern: har du ett sånt är det bara att plugga in headsetets USB-C-kontakt i kortet och köra. Som bonus sparar du 800 spänn och reducerar ormboet under datorn.

Nej Sony, alla behöver inte pc-adaptern.

Med Virtuallink-grafik behövs inte pc-boxen. Stöd för tekniken finns i AMD:s egna kort i RX 7900-serien (alltså inte tredjepartskort) samt i den gamla Geforce RTX 2000-serien. Jag har testat med ett RTX 2080 Super och det funkar hur bra som helst. Det här är en glad överraskning om man äger ett kompatibelt kort, men det är märkligt att inte Sony informerar om saken. De gör snarare tvärtom genom att uttryckligen skriva att pc-adaptern är ett krav för att lira PSVR2 på pc. Vilket alltså inte stämmer.

Half-Life: Alyx är ett starkt säljargument, det får man ge dem.

Men boxen gör vad den ska, och funkar klanderfritt när jag väl fixat en kompatibel DP-kabel (med fel variant får jag felmeddelande vid setupen). Med allt inkopplat guidar programvaran hur man anger rumsstorlek, position och annat, precis lika smidigt som på PS5. Kontrollerna är lite bökiga: de kräver att man parar dem med datorn via datorinställningarna. Ingen jättegrej, men jag hade gärna kunnat ansluta dem med USB-sladd. När de är anslutna funkar de bra, även om de försvinner någon gång och jag får lägga till dem igen. På Steam vittnar vissa om stora anslutningsproblem för Dualsense, men jag har alltså varit förskonad och kan inte dra några slutsatser kring hur vanligt detta är. Men jag gissar att man behöver ha rätt miljö med fri transportsträcka för bluetooth-signalerna för att allt ska rulla smidigt.

PSVR2-svärtan passar HL: Alyx.

De fina OLED-displayerna gör PSVR2 till ett frestande alternativ för pc-baserat VR-spelande, Det både känns och ser bra ut i denna alternativa VR-värld, så om du prioriterar bra bild med djup svärta högre än allt annat är adaptern (eller ett kompatibelt grafikkort) ett lockande val.

Men om vi lyfter blicken och ser på flera faktorer så är det ett faktum att PSVR2 är sämre på dator än på PS5. Det stod kart när Sony presenterade pc-släppet, då man klargjorde att datorspelarna får leva utan ögonspårning, HDR-stöd och flertalet feedback-funktioner. Då svider det att denna lite stympade upplevelse dessutom blir dyrare: räkna med 1 000-1 200 kr om du behöver skaffa pc-adaptern, bluetooth och DP-kabel. Med en PSVR2:a inräknad stannar prislappen inte förrän norr om 7 500 kr. Då börjar tankarna vandra iväg i riktning mot den billigare och nyare Meta Quest 3.

Varför behövs den här adaptern överhuvudtaget, undrar jag? En vanlig USB-anslutning gör ju jobbet för både Quest-headsets och PSVR2 (via Virtuallink) – så varför kör inte Sony den enklare lösningen?

Det känns bra att Sony till slut fick ut PSVR2 också till pc-spelare, men det är ett släpp som både känns krångligare och kostsammare än vad det hade kunnat vara. Ett inte alldeles bra sätt att möta konkurrener och kunder på.

FZ testar Playstation VR2 på PS5

Playstation VR2
+
Tar många fler spel till PSVR2
+
Smidig setup
-
Flera PS5-funktioner saknas
-
Överflödig om du har rätt grafikkort
-
Kostar för mycket
-
Behövs den verkligen..?