I denna del kommer jag gå igenom den mjukvara som används i detta test. Dels om det är några mjukvaror som följer med i datorn, dels information om spelen som används i testpilotens testfas.

Frame counter

För att kolla antal bildrutor använder jag mig av en så kallad frame counter. För de spel som det fungerar för använder jag OCAT, vilket är ett tredjepartsverktyg för att visa bildfrekvensen.

När det inte går använder jag mig av spelets inbyggda räknare. Skulle det inte finnas en och spelet startas via Steam används Steams räknare.

Razer Synapse

Innan spelen presenteras måste jag introducera Razer Synapse, vilket är Razers kontrollmjukvara som kommer med datorn. I Synapse styrs allt från färgerna på tangentbordets belysning till vilken uppdateringsfrekvens skärmens panel ska arbeta i. Eftersom Synapse styr skärmens uppdateringsfrekvens finns inte motsvarande inställningar i Nvidia-kontrollpanelen.

Under System -> Performance i Synapse finns inställningar för skärmens uppdateringsfrekvens.

Ett något avskalat Nvidia Control Panel.

Inställningen kommer stå på 300 Hz vid högre frekvensspelande och på 60 Hz vid 60 Hz-testerna.

Under menyn Studio i Synapse går det även att göra kosmetiska anpassningar i sektionen som heter Chroma Studio.

Mitt försök att skapa FZ-loggan i tangentbordets bakgrundsbelysning.

Spelen

Tävlingsspelande är ofta förknippat med First Person Shooter-genren, FPS förkortad. FPS är ofta förknippat med hög uppdateringsfrekvens, därför är det inte mer än rätt att just FPS står i fokus med den högfrekventa skärmen och inte mindre än tre storspel står på tur.

Som novis i genren ska det bli jätteintressant att känna skillnaden mellan hög (144 Hz+) och låg (60 Hz) uppdateringsfrekvens i dessa högtempo-spel.

Counter-Strike: Global Offensive

Multiplayer FPS-spelet numero uno, behöver knappast en introduktion. Taktiskt lagspel med fokus att skjuta andra i fejset. En lättdriven titel, vilket är perfekt för detta test

  • Upplösning: 1 280 × 720 pixlar

  • Inställningar: Low där möjligt

  • FPS-spann: Oftast 300+ FPS

För att komma åt samt ligga kvar över den magiska 300 FPS-gränsen var jag tvungen att sänka upplösningen till 1 280 × 720 pixlar. De låga inställningarna påverkar inte mig speciellt mycket visuellt då fokus är på att vara snabbast i en-mot-en-situationer.

Rainbow Six: Siege

Denna karaktärbaserade taktiska shooter står för snabba rundor som är unika varje gång.

  • Upplösning: 1 920 × 1 080 pixlar

  • Inställningar: Low

  • FPS-spann: 144–210 FPS

I Rainbow Six: Siege handlar det mer om att vara vara smartare än sin motståndare än att dra snabbast i en duell. Personligen tyckte jag att en sänkning i upplösning gjorde mer skada än nytta för Siege ställt mot till exempel CS:GO.

Valorant

Riots purfärska CS:GO-utmanare som fått goda betyg.

  • Upplösning: 1 280 × 720 pixlar

  • Inställningar: Low

  • FPS-spann: 240–300+ FPS

För att prioritera möjligheten att få 300 FPS sänktes upplösningen till 1 280 × 720 pixlar.