Omen Sequencer riktar sig främst till spelare. Det märks på utseendet, marknadsföringens fokus på snabb responstid, makroknappar och möjligheten att med ett knapptryck avaktivera den vänstra Windows-knappen.

Byggkvaliteten känns bra. Tangentbordsbasen är i aluminium med borstad topp som ger ett fint intryck. Produkten är rätt tung och ligger stadigt på den rejäla musmattan som täcker stora delar av mitt skrivbord. De yttersta tangenterna känns lite vingliga, vilket kan bero på att det inte finns en kant som stabiliserar dem, de i mitten är mer stabila. Däremot fladdrar tangenterna lätt om jag blåser på dem med tryckuft. Den stora space-tangenten känns i vägen i början, men allt eftersom känns den bättre än en vanlig spacebar där tangentens kant ofta “skär” in i tummen. Med den bredare tangenten får den en trevlig vinkel.

Testexemplaret har en layout som påminner om amerikanska ANSI-101, vars långa vänster-shift och smala enter-knapp känns ovan och inte särskilt intuitiv. Efter en snabb googling hittar jag både sequencer-tangenttbord med nordisk och amerikansk layout, så det är bara att välja och vraka.

En stor skillnad från ett standardtangentbord är att Omen har en Omen Command Center-tangent istället för Home. Vilket kan bli irriterande eftersom Home hör till en av undertecknads favorittangenter vid dagligt bruk. Att Scroll lock överlevde designfasen men inte Home är bortom min förståelse, men det är så det är.

Trevligt ljus från tangenterna. Jag var såklart "tvungen" att färga Omen-loggan röd.

Kvalitativ och responsiv volymkontroll.

Ett annat tillskott som inte heller är så vanligt är den steglösa volymkontrollen och inte en vridbar knapp, vilket var superpoppis på tangentbord under 2000-talet, utan en horisontellt monterad cylider i gamer-röd färg av metallic-typ. <- förklaring efterfrågad

Ju fler knappar desto bättre? Njae, det vet jag inte. Men Omen Sequencer har några fler tangenter än standard. Till vänster om övriga tangenter finns fem P-tangenter, P1-P5. Dessa går att byta funktion på efter tycke och smak. Utöver P-knapparna finns vanliga mediaknappar – Play/Pause, Stop, Rewind, och Forward. Det är ett trevligt tillskott och något som nästan tas för givet på tangentbord i den här prisklassen. Som bonus finns även en Mute-knapp monterad bredvid Omen-loggan.

Makroknappar i full belysning.

Mediaknappar, som vanligt i framtiden.

Muteknapp bredvid loggan.

Kabeln är tjock och har en yta av svart nättyg. Förutom att den är styv och svår att böja ger den ett trevligt intryck rent estetiskt. Anledningen till att den är tjock är för det i änden sticker ut två USB typ-A-kontakter: en för tangentbordet och den andra för dess USB-port. Det känns som en lite konstig funktion, att bara ha en USB-port som rent effektivt är en USB-förlängningssladd. Porten är placerad i det övre vänstra hörnet, precis under tangentbordsbasen. Trots viss förvirring kring avvägningen runt USB-port på tangentbordet och tjock kabel, så är placeringen klockren.

Placeringen gör att porten lätt glöms bort, vilket gör den till en perfekt plats för en dongel till en trådlös mus. En funktion som skulle uppskattas av undertecknad på LAN så att dongeln alltid följer med tangentbordet. Men jag vet inte om det riktigt är värt kabels tjocklek och bångstyrighet.

Brytare

Tangentbordets huvudnummer är brytarna, vilket är “blå” brytare med optisk avläsning. Eller Optic-mechanical enligt marknadsföringen. Dessa brytare ska ge tio gånger snabbare responstid än vanliga mekaniska brytare. Förutom den optiska tekniken är brytarna väldigt lika de blå varianter som länge varit populära på många gamingtangentbord. Brytarens kännetecken är ett ickelinjärt motstånd med en liten tröskel som måste passeras innan nedslaget är genomfört. Detta bidrar till lite ökad säkerhet då det hindrar trötta och tunga fingrar att göra uppror och somna på en tangent och därmed ge en oönskad knapptryckning under en spelsession.

Blå optisk-mekaniska brytare med individuella LED-lampor.

Brytarna är sköna att både spela och skriva på, men känslan är påtagligt annorlunda mot de linjära Cherry MX Red-brytare jag använt i flera år. Tangentbord är en subjektiv sak och brytarna är en viktig del. Ett hett tips är att testa den typ som är intressant innan så att inte nästa tangentbord blir en besvikelse.