Reglaget gör skillnaden

I flertalet spel som följer märker jag hur 3D-grafiken gör sitt bästa för att få mina ögon att bokstavligen se dubbelt. ”Så enkelt var det alltså att slå hål på fasaden”, hinner jag tänka när Link försvinner in i dubbla dekuträd. Men det är här reglaget på konsolens högersida kommer in i bilden. Genom att sänka spaken ett par snäpp märker jag hur misären sakta antar formen av behaglig 3D igen. Plötsligt känns det återigen som att jag kan stoppa in handen innanför skärmen och plocka upp den grönklädde alvpojken som springer runt bland rupees och älvor.

3d-djupet ställs in med ett reglage.

På samma sätt kan du dra ner spaken hela vägen och se spelet i 2D. Det kan tyckas märkligt för en konsol vars främsta försäljningsargument stavas 3D men under dagen går det sakta men mycket säkert upp för mig att den bärbara maskinen kanske inte blir min bästa vän under långa resor.

Den ungefärliga batteritiden på tre och en halv timme kan skrämma slag på den mest härdade globetrottern. Det känns bittert när min DS Lite håller uppemot 19 timmar och är att lita på vart jag än åker. Idén med bärbara spelkompisar är att man inte ska känna sig begränsade av dem. De ska också stå ut med föränderligt dagsljus och skumpiga bussturer. Min PSP är ett avskräckande exempel som mer eller mindre begår virtuellt självmord i vanligt dagsljus. En gång satt jag gömd under min kolsvarta jacka på väg hem från Sveriges framsida. Min mystiska image fick i och för sig sig en rejäl boost. Användarvänligheten? Not so much.

3DS vill att mina ögon ska befinna sig på ett avstånd av 35 centimeter från skärmen och att den dessutom ska vara vinklad på ett särskilt sätt. Till dess försvar ska tilläggas att den inte är överkänslig. Det finns några centimeter hit eller dit att leka med innan 3D-effekterna gör dubbel slarvsylta av dina ögon, men det är en felmarginal som du kanske inte har på resande fot.

Lägg då också till konsolens gyrofunktion. Långt ifrån alla spel kommer att nyttja de rörelsekänsliga förmågorna men jag hann testa två titlar som är starkt beroenden av dem. #Steel Diver går ut på att du ska snurra runt i 360 grader för att sänka skepp med din ubåt. Kontrollen andas innovation men praktiskt sett torde det bli ett problem att studsa upp i bussätet och trycka till en hel hoper ilskna tanter när du ska göra en piruett. Inte heller hänger den stiliga 3D:n med när jag cirkulerar runt i jakten på fartyg att sänka. Den enda lösningen är att dra ner reglaget till minimum och stanna hemma.

Steel Diver drar nytta av konsolens gyrofunktion.

#Super Monkey Ball 3D är en annan titel som drabbas. Du kan välja mellan att kontrollera spelet med styrplattan eller att använda konsolen som en balansbräda. Den senare är klart att föredra vad gäller inlevelse men då får du vackert välja bort 3D-effekterna – om du inte vill se dubbelt. Kanske är jag bortskämd, men för egen del vill jag gärna både behålla kakan och äta upp den. Särskilt om bakverket kostar uppemot 2500 kronor.

Världsbäst på förhand

Men nog med oroväckande profetior. Ny teknik hamnar alltid i skottgluggen – med rätta, ska tilläggas. Nintendo har dock bevisat gång på gång att de kan leverera innovationer som sätter en ny standard. 3DS har fortfarande fantastisk potential och tillräckligt med stjärnglans för att jag ska tro på den. Huruvida batteritiden kommer att bli ett tungt ok att bära eller om bärbarheten blir lidande är trots allt något som inte kommer att besvaras på riktigt förrän underverket släpps den 25 mars.

Mario Kart och Street Fighter är två tunga spelnamn som kommer kunna köras i år.

Vad som står klart är att 3DS har en av de mest imponerande startfält av spel som en konsol någonsin haft. Hur många som hittar hit till premiären är oklart men innan 2011 blir 2012 kan vi mycket väl ha fått stifta bekantskap med #Mario Kart, #Professor Layton, #Splinter Cell, #Kid Icarus, #Assassin’s Creed, #Street Fighter, #Kingdom Hearts, #Resident Evil och många andra lyskraftiga spelikoner. En konsol är aldrig bättre än spelen till den och i den mening är 3DS redan världsmästare.

Fotnot: Under vår tid med 3DS-konsolen hann vi testa en hel uppsjö spel, både de som nämnts ovan och andra. Inom kort presenterar vi genomgångar av hur de känns och fungerar - håll ögonen öppna efter mer 3DS-godis på FZ!