Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Steelseries som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.
Steelseries behöver ingen närmare presentation, de är stora inom kringutrustning för spelintresserade och har varit det ett bra tag. I den här testpiloten har jag fått prova ett av deras senaste tillskott, Steelseries Apex Pro TKL gen 3, som, förutom RGB, är utrustad med Steelseries patenterade OmniPoint 3.0-brytare.
Det här är den tredje versionen av Steelseries Apex Pro och är en vidareutveckling från de tidigare tangentborden i Apex Pro-serien.
Om testpiloten
Välkommen till FZ:s testpiloter!
FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!
Testpilot: Fredrik Thorell
Användarnamn: @Shadee
Registrerad: 2006
Plats: Uppsala
Specialitet: Datorer, spel och e–sport
För sisådär 25 år sedan kom Fredriks mor hem med en "kommundator" via ett hemdatoravtal, en riktigt värsting på 166 MHz med 16 MB RAM. Hon hade ingen aning om att denna gråa burk skulle vara startskottet för ett livslångt intresse och göra hennes son till en spelfantast av rang.
Några år senare, i samband med att Fredriks vän fick blixtsnabb ADSL, blev det även dags för LAN-spelande. Kompisgänget samlades i garaget för att njuta av 0,5 Mbps uppkopplingshastighet och spela orimligt mycket Doom 1 och 2, Quakeworld, Half–Life: Deathmatch, Counter–Strike, Worms+, Heroes 2 och 3.
Sedan dess har mängder av spel och gamingprylar passerat Fredriks flinka fingrar. Han har hängt på FZ sedan 2006 och har hunnit med att skriva många inlägg i forumet. Och nu testar han även gamingprodukter i testpilotsprogrammet.
Första intryck
Redan när jag lyfter lådan med tangentbordet reagerar jag på att det har en tyngd som jag inte förväntade mig. I själva lådan ligger tangentbordet väl inpackat, och det ser snyggt och inbjudande ut. Tangentbordet har en snygg, svart, stilren färg med grå text och en del specialfunktioner i vit text.
Apex Pro TKL är ett ”TenKeyLess”-tangentbord och har alltså ingen numpad, men det finns en fullstor variant för den som vill ha det. Trots avsaknad av numpad väger tangentbordet in på cirka 920 gram, och känns robust.
Medföljande tillbehör är en cirka 2,2 meter lång USB-C till USB-A-kabel för inkoppling, ett handledsstöd som ansluts till tangentbordet med magnet och en keycap puller som förvaras på ett smidigt sätt i en lucka på undersidan av tangentbordet.
Loggan är snyggt placerad på baksidan av tangentbordet.
Efter inkoppling faller mina ögon på OLED-skärmen på tangentbordets övre högra sida. Skärmen manövreras smidigt med en ratt och en knapp, och det känns intuitivt hur inställningar görs. Via ratten kommer jag åt att styra ljusstyrkan på belysningen, skapa och ta bort macros, justera aktiveringsläget för tangenterna och rapid tap, ändra config, justera själva displayen, samt återställa till fabriksinställningar och kalibrera om tangentbordet. Det här är funktioner jag verkligen gillar, att kunna göra en hel del inställningar utan behov av mjukvara.
Det tekniska
Steelseries Apex Pro TKL kommer utrustad med OmniPoint 3.0 brytare, som är en mer avancerad teknik än de mekaniska brytarna vi är vana att se i dagens gamingtangentbord. OmniPoint 3.0 är justerbara HyperMagnetic brytare som aktiveras med en magnetisk analog Hall-effect-sensor som gör att aktiveringsavståndet per tangent kan ställas in från 0,1 millimeter till 4,0 millimeter. Enligt Steelseries kan OmniPoint 3.0-brytarna tack vare den här tekniken aktiveras upp till 20 gånger snabbare än på ett tangentbord med vanliga mekaniska brytare, och har en hållbarhet på upp till 100 miljoner tangenttryckningar.
Eftersom tekniken i OmniPoint 3.0 brytarna gör att avståndet läses av hela tiden, är det möjligt att använda en tangent till två funktioner genom att ställa in två olika aktiveringsavstånd för samma brytare.
Steelseries-knappen sköter macros.
SOCD, eller "Simultaneous Opposite Cardinal Directions", är en teknik för att aktivera den senaste nedtryckta tangenten mellan till exempel A och D utan att släppa den föregående. Steelseries har benämnt SOCD som Rapid Tap, medan konkurrenterna har Snap Tap och Snappy Tappy, men det är ungefär samma funktion. Det är främst en funktion för snabba FPS-spel som CS2 med flera.
Utan att gå in på för mycket teknik: för att skjuta exakt rakt i CS2 måste karaktären vara helt stillastående. För att snabbt kunna skjuta ett precist skott mot din motståndare efter att du gått fram från ett hörn kan du trycka ner tangenten för den motsatta riktningen, och med rätt tajming går det att skjuta ett precist skott. Alltså fyra steg.
1. Sidsteppa med D
2. Släppa D
3. Trycka på A
4. Tajma in ett skott
Med Rapid Tap aktiverat behöver inte D släppas, utan karaktären rör sig åt vänster trots att båda tangenterna är intryckta, vilket ger dig mer tid att skjuta rakt. Här pratar vi om några frames, men det gör skillnad för de som är riktigt duktiga.
Av det lilla jag provade mot botar märkte jag en liten förbättring, men jag kunde inte använda funktionen skarpt så länge i match-sammanhang. Valve har nämligen bannlyst SOCD både i vanliga matcher (man blir kickad från servern) och i proffs-sammanhang (laget förlorar kartan).
Blev en så bra optisk illusion att jag tog med den här bilden.
Andra funktioner som finns till Apex Pro TKL är "Rapid trigger" och "Protection mode". Rapid trigger ger dig möjlighet att ställa in så att tangenten inte behöver släppas hela vägen upp för att kunna aktiveras igen. Protection mode används för att justera känsligheten hos omgivande tangenter, vilket minskar mängden feltryck.
RGB-lampan är placerad under de genomskinliga brytarna, och designvalet med svarta tangenter som sitter en bit upphöjda gör att belysningen ger en bra och tillräckligt stark ljusbild. Det ser snyggt och stilrent ut. Om det ska anmärkas på något, så är det att belysningen inte "poppar" lika mycket som på tangentbord där RGB-lampan sitter vid sidan av brytarna och en vit tangentbordsdesign används.
Mjukvara
Engine i mjukvaran Steelseries GG är över förväntan, men med några irritationsmoment. Jag gillar den skarpt med alla inställningsmöjligheter och att få status från datorn på OLED-displayen, eller bara ställa in något kul att visa.
Det finns även en enorm mängd inställningar och konfigurationer att göra. Varje brytares aktiveringsavstånd kan justeras, du kan välja om ett knapptryck ska aktivera flera tangenter samtidigt, ställa in dubbla funktioner för en brytare beroende på hur långt den trycks in och helt avaktivera tangenter med mera.
I funktionen Prism finns alla RGB-inställningar, och det är så många att jag inte kan räkna upp alla här, men i korta ordalag finns det många förvalda belysningsfunktioner och effekter för hela tangentbordet. Det går att ställa in tre belysningsfunktioner per knapp: standard, vid idle och vid aktivering. Om du har några frågor gällande RGB-funktionerna, ställ dem gärna i en kommentar så undersöker jag och svarar.
Jag råkade ut för några buggar vid användning av mjukvaran. Belysningen låste sig på en effekt och gick inte att ändra, mjukvaran trodde att jag hade ett tangentbord med amerikansk layout och vissa tangenter gick inte att ställa in. Allt löste sig med omstarter av programvaran, men det var en irritationsfaktor.
Steelseries GG tror att jag har ett amerikanskt tangentbord.
I mjukvaran finns även GameSense, som är en funktion för att ställa in hur belysningen beter sig beroende på vad som händer i spelet du spelar. Jag provade till exempel att ställa in att halva tangentbordet skulle lysa vitt när jag blev flashad i CS2, och mellan rundorna visade OLED-displayen min K/D med mera. Det går inte att lägga till egna spel och program, men det finns en gedigen lista på spel och program där det fungerar.
GameSense är en funktion som låter mer häftig och användbar än vad jag tycker den är. Förutom första WOW-faktorn så är det enda riktiga användningsområdet jag hittade som inte kändes som en gimmick var att få status från datorn, till exempel temperatur på grafikkort och processor på OLED-displayen.
Användning
Känslan i tangentbordet tycker jag är riktigt bra, och klickandet från brytarna är tillfredsställande utan att låta för högt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är – det är allt tillsammans, känslan av tangenterna mot fingrarna, ljudet, tyngden med mera som gör helhetskänslan så bra.
Som "pappersvändare" i ett öppet kontorslandskap är det viktigt för mig att ha ett bekvämt tangentbord som inte låter för högt, och Apex Pro TKL tycker jag fungerar bra. Den löstagbara kabeln är klädd med tyg, vilket ger en tydlig känsla av kvalitet, och jag behöver inte vara orolig för att kabeln går sönder i väskan vid transport. Skulle den bli skadad fungerar valfri kabel så länge den har en USB-C hane.
Om det är något att anmärka på gällande tangenterna, är det att spaceknappen låter mer än övriga tangenter. Det beror på att den har två hårda, vanliga plastbrytare på varsin sida om OmniPoint 3.0 brytaren som sitter i mitten av tangenten. Övriga större tangenter har samma problem, men till exempel baksteg eller enter använder jag inte lika frekvent så det är inget jag reagerar på. Det ska påpekas att detta, enligt min erfarenhet, inte skiljer sig från andra mekaniska tangentbord.
Två stumma platsbrytare bredvid en OmniPoint 3.0-brytare.
Möjligheten att ställa in aktiveringsavstånd låter onödigt i teorin, men jag fann det användbart och en bra funktion. När jag spelar CS2 vill jag att SHIFT ska aktiveras så snabbt som möjligt, men när jag skriver har jag en tendens att få två stora bokstäver i rad när jag ska påbörja en ny mening.
Att ställa in ett kortare aktiveringsavstånd på SHIFT när jag spelade CS2 och sedan ett längre avstånd när jag skrev gjorde att problem eliminerades - vilket var väldigt tillfredsställande för mig personligen eftersom jag haft det här problemet länge. Jag ställde in en profil för jobb och en profil för spelande, och bytte mellan dem via OLED-displayen. Varefter tangentbordet används längre så kommer jag säkerligen komma på andra användningsområden.
Det medföljande handledsstödet är bekvämt och har en smidig magnetisk anslutning. Ytan på handledsstödet är skön, men eftersom det inte är en slät yta går det inte att borsta bort smuts eller torka av det enkelt; det krävs en klädvårdsrulle för att rengöra. Handledsstödet drar åt sig smuts, så det blir snabbt smutsigt igen. Dessutom har handledsstödet en annan svart nyans än tangentbordet.
Jag kanske är petig, men jag gillar inte nyansskillnaden mellan tangentbord och handledsstöd.
Tangentbordets gummifötter och tyngd gör att det ligger där det ska utan att glida iväg i stridens hetta. Det finns två olika höjder på stöd att fälla upp för de som vill ha ett högre tangentbord.
Pris
Priset för APEX PRO TKL gen 3 är i skrivande stund cirka 2 900 SEK (för aktuellt pris se Steelseries hemsida), priset avspeglas på de avancerade OmniPoint 3.0 -brytarna som är en rejäl skillnad mot ett mekaniskt tangentbord. Brytarna går att justera och ställa in på extremt många sätt och det går att personifiera tangentbordet precis som man vill ha det, oavsett vad du gör vid datorn.
Det ska såklart sägas att alla uppfattar och värderar olika, och det finns inget som är bäst för alla. För min del fick jag lite av en uppenbarelse av vad ett tangentbord kan vara, på samma sätt som när jag spelade CSGO och gick från en skärm med 60 Hz uppdateringshastighet till 144 Hz. Vilket, vi som spelade CSGO på den gamla goda tiden, vet är som natt och dag.
Hösten kommer med fina färger – precis som RGB-belysningen.
Slutsats
Den smidiga OLED-skärmen för inställningar och avsaknaden av krav på mjukvara gillar jag skarpt. Det magnetiska handledsstödet är en bra tanke, men tyvärr blir det snabbt smutsigt och dammigt på grund av materialvalet, och det går inte att få bort smutsen utan en klädvårdsrulle – och även då är smutsen snabbt tillbaka. Att nyansen skiljer sig från tangentbordets är synd.
OmniPoint 3.0-brytarna har ett tillfredsställande, och inte för högt, läte (förutom möjligtvis spaceknappen). Möjligheten att kunna ställa in aktiveringsmotståndet separat per brytare, eller för alla brytare i ett svep, är riktigt trevligt.
En sak jag ogillade är designvalet att ha grå text på svarta tangenter. Det ser snyggt ut vid en första anblick, men utan RGB igång är det svårt att avläsa vilken tangent som är vilken. Något att ha i åtanke för den som inte kan alla tangenter utantill och inte vill eller kan ha RGB-belysningen på.
Valet att ha en fristående kabel är exemplariskt och säkerställer att ett kabelfel inte gör tangentbordet obrukbart, till exempel om din katt eller robotdammsugare tuggar sönder kabeln. Att ha kabeln fristående gör det även enklare att använda tangentbordet på flera platser, som i mitt fall på jobbet och hemma. Så länge det finns tillgång till en kabel med USB-C hane fungerar det utmärkt.
USB-kontakten har en snygg Steelseries-logga
Mjukvaran är bra, och det säger jag som inte brukar gilla mjukvara till min kringutrustning. Vissa saker är irriterande och behöver fixas, men överlag uppskattade jag alla inställningar och funktioner som erbjöds. Det var även lätt att förstå mjukvaran och vilka inställningar som gör vad.
Allt som allt tycker jag Apex Pro TKL är ett riktigt bra och funktionellt tangentbord för både mitt dagliga arbete på kontor och gamingsessionerna på kvällarna.
- + Steelseries patenterade Omni-point 3.0 brytare
- + Fristående kabel
- + OLED-displayen
- + Känslan av tangenterna mot fingrarna
- + Bra inställningsmöjligheter även utan mjukvara
- + Medföljande keycap puller i diskret lucka.
- - Handledsstödet
- - Grå text på svarta tangenter, snyggt men inte så funktionellt
- - RGB-belysningen hade kunnat "poppa" mer.