Att Logitech lanserat ett antal olika mus- och tangentbordspaket i höst har väl knappast gått någon obemärkt förbi. Den senaste veckan har mina kollegor Wille och Calle recenserat MX5000 respektive vilket resulterat i både ris och ros. MX5000 fick utstå hård kritik på grund av tangentbordet och S510 fick beröm för sina medialösningar och fjärrkontroll. Nu är turen kommen till MX3000 som får ses litet som en storebror till S510 och en lillebror till MX5000.

Paketet innehåller ett trådlöst MX3000-tangentbord och en lika sladdlös mus döpt MX600. Efter en snabb blick på både mus och tangentbord inser jag att det här knappast är ett paket riktat mot oss datorkrigare utan snarare åt den vanlige hemanvändaren.

Musen har förprogrammerade knappar för både fram- och bakåthopp i din favoritwebbläsare samt en zoomknapp som ska hjälpa dig se även den allra minsta texten. Tangentbordet levereras som sig bör med ett antal extra funktionsknappar som kan styra allt ifrån Winamp till din webbkamera, men mer om detta senare. Låt oss börja med musen.

Sladdlös = fragtorka?

Mina tveksamheter till musen började redan då jag packade upp den. Trots att alla möss, åtminstone såvitt jag vet, är tillverkade av plast är det extra tydligt på MX600. En viss budgetkänsla infinner sig när jag greppar den och de extra knapparna. Jag kan inte direkt påstå att mina första intryck av musen förbättrades då jag kopplade in den. Jag har alltid varit en följeslagare till sladdförsedda möss på grund av den tyngd batterierna ger dess sladdlösa syskon och i MX600 känns det extra tydligt. Musen är baktung och känns både bångstyrig och slö i såväl spel som applikationer.

Detta är förstås inget bra betyg ur en gamers synpunkt men jag inser ju förstås att den här musen inte heller är designad för det ändamålet. MX600 kommer säkert ge vanliga hemanvändare många glada minnen av Excel-scrollande och textförstoring.

Mediainriktat tangentbord

Tangentbordet är däremot en glad överraskning. Knapparna känns bra och motståndet är alldeles lagom i tryckningarna. Som tidigare nämnt är MX3000-bordet, som sig bör, utrustat med ett antal extra funktionsknappar som ska göra ditt liv enklare. Precis som i S510-paketet märks här ett tangentbord som är inriktat på mediahantering. Det finns knappar som kan styra både musik- och videouppspelning samt volymkontroll och playlisthantering. Den tillhörande programvaran kallas MediaLife och är tänkt som ett slags bibliotek där du ska kunna bläddra bland dina videofilmer, musikfiler och bilder.

Bland övriga extraknappar hittar du bland annat motsvarigheterna för musens zoomknappar samt funktionsknappar för e-post, mina dokument, Media Library, kalkylatorn och så vidare. Även här märks det att den tänkta målgruppen förmodligen mestadels surfar runt på webben, simmar runt bland Excelkalkyler och då och då tittar på en filmsnutt eller de där lite pinsamma bilderna från sommarens chartersemester. Dessa knappar kan du som tur är programmera om med den medföljande Setpoint-programvaran relativt enkelt.

Något som däremot störde mig med MX3000-bordet är att de vanliga F1-F12-knapparna är väldigt smala och att hela tangentbordet glider runt lite väl mycket på bordet trots dess gummifötter. Småsaker kan tyckas, men ändock saker jag gång på gång fann störande.

Kom till saken!

Det rekommenderade priset från Logitech är 999 riksdaler vilket jag som gamer inte skulle slänga ut på grund av den taskiga musen. Logitech har visat att man kan göra spelmöss, till exempel G5 Laser som jag recenserade för inte så länge sedan, men MX600 är helt enkelt inte en sådan produkt. Tangentbordet är överlag bra men att punga ut med en tusenlapp bara för det känns omotiverat. Kort sagt vill jag påstå att MX3000-paketet är bra för hemanvändare utan riktiga krav på en precisionsrik mus men inget för den inbitne gamern som letar efter den perfekta fraggen.