På baksidan av kartongen kan man läsa följande. "Året är 1275. Samtliga länder i Norden slits av inre konflikter, och flera makthavare slåss om tronen. Det är en tid då förräderi och korruption är en del av vardagen och orosmolnen hopas inför en nalkande storkonflikt". En bättre beskrivning av spelet är svår att göra och mitt i alla konflikter är det nu dags för dig att reda upp alla bråk och ta över makten i det anrika Sverige. Bara tanken på att få ta makten i Sverige och göra vissa justeringar gör att man direkt vill sätta igång och spela.
Väl inne är det dags att välja i vilken kunglig roll man vill kliva in, här kan man välja mellan Svenska kungen Birger, Norska kungen, Haakon eller varför inte ta hand om Danmark och kliva in i rollen som Hertig Erik? Valet är ditt och beroende på vem du har valt börjar spelet på olika platser. När spelet väl är igång så ser man klart och tydligt hela landet via den mindre kartan och de platser som man krigar på den större kartan.
Det första man måste göra är givetvis att lägga upp en strategi, att bara börja kriga direkt är ungefär som att slänga pengarna i sjön. Det gäller att smart smöra för t.ex. bönderna medan man sätter hårt mot hårt mot kyrkan. Detta för att man ska få ökad popularitet hos bönderna som sedan är mer villiga på att hjälpa till i krig. Längst upp i fönstret ser man hela tiden hur man ligger till hos de olika folken och ju bättre man ligger till, desto lojalare är folket. För att få folket på sin sida kan man bland annat skänka gåvor, ge skattelättnader med mera.
Taktiken är en viktig bit utav Svea Rike III men det roligaste är givetvis att kriga och det tar inte lång innan man vill sätta igång med just krigandet. Tyvärr känns själva krigandet aningen stelt då man klickar på sin trupp att anfalla ett visst område och under tiden attacken sker är det bara att vänta och ta itu med andra problem. Att t.ex. planera attacken med olika anfallsvinklar är något som Levande Böcker helt glömt bort. Därmed skulle spelet vara ganska tråkigt i och med att den viktigaste saken i spelet inte är särskilt bra gjort. Så är dock inte fallet. Istället är Svea Rike uppbyggt så att man hela tiden vill sitta kvar och spela för att se om man verkligen kan utmana Västermanland och erövra landskapet.
Grafiken i spelet är väldigt funktionell och lättnavigerad utan diverse krusiduller. Snabbkommandon finns det gott om som snabbare upp spelet och gör det hela lättare. Det man kan klaga på är dock ljudet, från börjar verkar musiken vara väldigt gammeldags och harmonisk men efter att ha spelat Svea Rike III i några timmar och hört samma låt spelas gång på gång skulle jag kunna döda för att få byta bakgrundsmusik.
Som de flesta andra spelen i dag så har även Svea Rike III multiplayer. Du kan spela via nätverket eller Internet. Levande Böcker har satt upp diverse kanaler där man kan träffa Svea Rike spelare, tyvärr så har dessa kanaler varit väldigt folktomma de gånger jag har tittat.
Det som gör spelet så beroendeframkallande är att man hela tiden tävlar mot de andra kungarna. Den kungen som lyckats samla ihop flest poäng till år 1340 vinner spelet. Det går givetvis också att vinna spelet genom att eliminera motståndarna. Svea Rikes grundtanke är att ungdomarna ska lära sig Sveriges historia samtidigt som de spelar och har kul. Detta har Svea Rike III lyckats enormt med och efter att ha spelat klart är man betydligt mer påläst om Svenska historien. Ett utmärkt studiemedel som dessutom är roligt.
Svea Rike III är det perfekta spelet till barnen om du vill att de samtidigt ska lära sig något framför datorn. Om du är vuxen och tänkt köpa spelet till dig själv så är Svea Rike absolut inget dåligt spel, men det faktumet att det finns betydligt bättre strategispel gör att jag definitivt skulle rekommendera dig att även titta åt andra håll.
Av Carl Persson (Cal)