Elgrill - frälsning eller bara skräp?
Hej bullen!
Som rubriken säger, är en elgrill något att ha?
För att förekomma så vet jag givetvis att kolgrill är det enda rätta men tyvärr inte ett alternativ.
Bor i lägenhet med en liten balkong. Förbjudet av fastighetsägaren att grilla med öppen låga.
Dessutom liten balkong så grillen måste kunna plockas undan för att spara plats.
Sneglar i så fall på Weber. De verkar vinna alla tester.
Betalar hellre lite mer och får något bra än att behöva tumma på kvaliteten.
Så ni som testat elgrillar, blir det gott käk? Eller funkar stekpannan lika bra?
Med vänlig hälsning
En hungrig själ
Elgrillar fungerar OK.
Man offrar lite rökighet i smaken för att få till smidig och enkel grillning. Det smakar lite godare med kol, men med el slipper man röka ner sig själv och hela grannskapet.
Bärbar kolgrill på gården
Jag har också en balkong som vi inte får grilla på men jag gör så att jag grillar ute på gården med min egna bärbara Weber kolgrill (där jag kör bricketter).

Jag har med vattenkanna ut och håller mig konstant nära grillen, då det vanligen leker ett 5-10 tal barn på gården.
Jag brukar också låta mina smågrabbar få hjälpa till med logistiken att bära in/ut tallrikar och så. Då slipper jag täcka över med aluminiumfolie för att hålla värmen.
Efter allt är grillat och klart täpper jag för alla ventiler och spär 2-3 liter vatten i grillen. På med locket och in och käka. Detta ångkokar grillen och gör gallret lätt att diska rent. Grillen är inte någon brandfara längre och ingen vidare rolig att leka med ens för busiga barn. Man får anstränga sig både för att bränna sig och välta grillen.
Efter man käkat är det bara att hälla ur vattnet i gräsmattan och bära in grillen. Bricketterna behöver sedan luftas i ett par dagar innan de är fit for fight igen.
”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]
Jag har aldrig provat elgrill så ska väl inte uttala mig egentligen, men vad är vitsen med det jämfört med att steka köttet? Största anledningen till att jag grillar är för att få röksmak på köttet.
Smakmässigt - ingen.
Inlevelsemässigt däremot. Otroligt skön känsla att kunna stå utomhus i solen och laga mat och njuta av den aktuella årstiden.
En bra (och dyr) elgrill ger 95% grillsmak och är enormt mycket smidigare än kol/gas. Det viktigaste med grillandet är kvar, dvs laga mat utomhus i solen med en öl i näven. Dessutom mycket enklare att få jämn temperatur. Kommer aldrig byta tillbaka till kol/gasol igen.
Det är just det jag funderar på, köttet tillagas genom att det tillförs värme på en yta, till skillnad från en kolgrill där tillagningen sker genom hetta och rök från kolet. Jag tänkte på det igår, så lite kul att tråden dök upp idag! Jag har fortfarande svårt att se hur en elgrill kan ge grillsmak? För mig är grillsmak rökighet, hur smakar grillat annars?
Jag har alltid en öl i näven när jag grillar också, det hör nästan till Sen kan jag tänka mig att det är enklare att få till en jämnare temperatur med elgrill.
Jag har balkong och älskar grillat, så självklart har jag kollat lite på elgrillar, men ser ingen vits med det mot att gå ut på gården och tända mina "bärbara" grill.
Beror på vilken typ av elgrill man är ute efter, öppen eller stängd. Har både en öppen och en stängd. Den öppna är väl lite si å sådär, lite långsam. Den stängda, en OBH Nordica Optigrill XL är jävligt grym och snabb och används väl ca. en gång i vecka.
Dock föredrag jag att grilla på kol/briketter pga att smaken blir så mycket bättre.
Det är just det jag funderar på, köttet tillagas genom att det tillförs värme på en yta, till skillnad från en kolgrill där tillagningen sker genom hetta och rök från kolet. Jag tänkte på det igår, så lite kul att tråden dök upp idag! Jag har fortfarande svårt att se hur en elgrill kan ge grillsmak? För mig är grillsmak rökighet, hur smakar grillat annars?
Jag har alltid en öl i näven när jag grillar också, det hör nästan till Sen kan jag tänka mig att det är enklare att få till en jämnare temperatur med elgrill.
Jag har balkong och älskar grillat, så självklart har jag kollat lite på elgrillar, men ser ingen vits med det mot att gå ut på gården och tända mina "bärbara" grill.
det ryker om elgrill också och du har ett lock, så nog blir det röksmak.
Jag har haft två olika elgrillar då det i teorin skulle kunna betyda grillning på balkongen.
Första var en billig från Biltema, tror den kostade 299 eller något i den stilen. Använde den en gång...
Andra var en fetingmodel från Weber, den kostade ungefär en nolla till och fungerade till skillnad mot den första. Det tog däremot betydligt längre tid än att grilla som vanligt och locket var tvunget att vara nedfällt för att få fart på den, summa sumarum var att även den var otillfredställande - som någon skrev ovanför så kan man lika gärna steka med en grillpanna istället.
Jag har haft både elgrill och grillpanna och tycker det är bättre att bara steka som vanligt, även om man skulle marinera med liquid smoke som ger rökigheten. Det är helt enkelt inte samma sak. Varken smakmässigt eller upplevelsemässigt. Jag har 2 kolgrillar, 1 större som jag har ståendes bredvid altanen och 1 mindre portabel som jag lätt kan ta med mig i bilen om man vill ut en sväng.
Med det sagt så är det svårt att ge rekommendationer då mycket är subjektivt: vad är det man vill få ut? För en som vill "grilla" på balkongen kanske det räcker med elgrill och en skvätt liquid smoke. För den som vill grilla i parken eller på resan men inte vill skaffa en riktig grill kanske det är bättre med dom där engångsgrillarna. (Även om det kanske inte är miljövänligt...) För den som älskar att grilla och vill ha hela upplevelsen och en geniun grillsmak, ja då kan jag bara rekommendera en kolgrill av valfri storlek.
Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.
We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.
Det droppar fett från köttet ner på värmen och då skapas rök som ger röksmak. Däremot får du inte lika mycket då kolen i sig skapar egen rök.
Precis, om vi tar in lite fakta här så är det precis detta som skapar grillsmaken. Kol ska faktiskt inte avge egen rök, isåfall ska man ha rökflis/chunks. Och det bryr sig inte om ifall värmen skapas av el, kol eller gas.
Med det sagt så är många el och även en del gasgrillar dåligt konstruerade för detta.
Någon form av flavorizer bars behövs så fettet inte bara droppar förbi värmekällan och hamnar i botten av grillen.
Tillräcklig effekt behövs med och givetvis ett lock.
Jag har inte använt webers elgrillar men skulle tro att de är bra utformade för det, särskilt som de får väldigt bra betyg i tester.
Gör inte idag vad du kan skjuta upp även imorgon.
Precis, om vi tar in lite fakta här så är det precis detta som skapar grillsmaken. Kol ska faktiskt inte avge egen rök, isåfall ska man ha rökflis/chunks. Och det bryr sig inte om ifall värmen skapas av el, kol eller gas.
Med det sagt så är många el och även en del gasgrillar dåligt konstruerade för detta.
Någon form av flavorizer bars behövs så fettet inte bara droppar förbi värmekällan och hamnar i botten av grillen.
Tillräcklig effekt behövs med och givetvis ett lock.
Jag har inte använt webers elgrillar men skulle tro att de är bra utformade för det, särskilt som de får väldigt bra betyg i tester.
Precis detta.
I de flesta blindtester som jag kollat på youtube så kunde folk inte avgöra vad som var gasol-, kol- eller elgrillat och i vissa fall tyckte folk att elgrillat var bättre. Nu handlade det om specifikt Webers elgrillar.
Precis detta.
I de flesta blindtester som jag kollat på youtube så kunde folk inte avgöra vad som var gasol-, kol- eller elgrillat och i vissa fall tyckte folk att elgrillat var bättre. Nu handlade det om specifikt Webers elgrillar.
Det är ofta mycket snack så, folk vet inte skillnad, bara säger det.
Så fort man sätter en bindel runt ögonen och binder fast de i en stol så vet de inte heller om en tårta är gjord på oatly eller vanlig mjölk.
Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.
I de flesta blindtester som jag kollat på youtube så kunde folk inte avgöra vad som var gasol-, kol- eller elgrillat och i vissa fall tyckte folk att elgrillat var bättre. Nu handlade det om specifikt Webers elgrillar.
Det är ofta mycket snack så, folk vet inte skillnad, bara säger det.
Så fort man sätter en bindel runt ögonen och binder fast de i en stol så vet de inte heller om en tårta är gjord på oatly eller vanlig mjölk.
Det är ju så att man "äter" med både ögon och lukt också. Även om det inte är en kraftig röksmak i själva matbiten så kan ju lukten från grillen/brasan och upplevelsen i sig göra att det smakar bättre.
Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.
We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.
Alla som grillat riktigt mycket vet (eller borde veta) att det är fettet och köttsaften som ger smak. Sen kan man modifiera det med rubs och annat som tar bort den riktiga köttsmaken.
Men kolröken ger bara smak om du kör med lock eller förstör köttet genom att låta fettet smälta för mycket och droppa ned på kolen så det bildas mycket rök.
El duger gott - likväl som grillpanna. Med svårt att få ut spisen på balkongen.
Se bara till att du inte stör grannarna. Bjud in dem vetja
486 sx25 cirrus logic 1024kb. GB. Amiga 500 +. C64 (trasig rf-modulator)
kan du inte pusha för att installera en sån där murad pjäs ute på gården? var och varannan gård verkar har en sådan.
Det har vi en men många som delar på den så ofta upptagen. Inte riktigt kompis med den heller.
Grillar ibland med min lilla "portabla" kolgrill på gården men det är just att slippa springa ut jag vill ifrån.
Så stökigt att hålla på i köket uppe i lägenheten medans man samtidigt behöver hålla koll på grillen ett par minuter bort.
Därför jag funderar på om en elgrill på balkongen kan vara lösningen. Men blir inte resultatet bra så kan det ju kvitta.