Sony öppnade för förbokning av Playstation 5 Pro nyligen. 10 500 spänn landade prislappen på och för spelare som fortfarande vill lira sina fysiska spel på konsolen så får du lägga ytterligare 1 500 kronor. Det blir en del. Men helt ärligt, behövs den egentligen?

Skivläsaren säljs separat till PS5 Pro.

Jag kommer att skaffa ett PS5 Pro. Huruvida det blir direkt vid lansering, eller senare, återstår dock att se. Något jag är säker på är att jag kommer skippa skivläsaren. Jag är redo att släppa den.

Hur jag, och många andra, köper spel har ändrat sig rätt rejält de senaste åren. Antalet spel har bara blivit fler och de digitala hyllorna är rätt knökfulla. När det kommer till fysiska exemplar har antalet dippat rejält.

Peaken för fysiska spel var vid PS3-tiden, där mängden spel fyllde en flyttkartong - vilket jag vet då spelen ligger i en flyttkartong. Antalet PS4-spel betydligt färre, medan mängden PS5-spel i fysiskt format ligger på ett enda exemplar. Som sagt. Jag har noll behov av skivläsaren.

Sonys beslut att lansera PS5 Pro utan inbyggd skivläsare har mötts av kritik, men det är kanske dags att släppa sargen och anamma det digitala liv du troligtvis redan anammat på flera andra håll. Hur många fysiska spel har du egentligen till datorn?

Utan att ha någon som helst insikt i hur Sony tar beslut, så borde beslutet att skippa skivläsare i Pro vara baserad på data om hur PS-användare primärt spelar spel. Annars skulle Sony tycka det var värt att köra skivläsare, vilket möjligtvis skulle göra att andra saker skulle prioriteras bort. Som till exempel lagringen.

En rätt tydlig trend. Källa: Statista.

Fortsätter vi titta på siffror kan vi ta med att fysiska exemplar som säljs blir allt färre, jämfört med sin digitala motsvarighet. I runda slängar står försäljning av fysiska exemplar av en femtedel av försäljningen, och trenden ser ut att fortsätta tills fysiska exemplar endast plockas upp av de mest hängivna. Vad är då poängen med att fästa en skivläsare på alla konsoler som säljs?

Givetvis säger jag inte att ingen egentligen behöver skivläsaren. Om ditt spelbibliotek till PS5 knökfullt av fysiska exemplar är skivläsaren nödvändig. Samma gäller om du tittar mycket på film på skiva och har konsolen som primär mediaspelare. Då är det ju bara att bita i det sura äpplet och lägga ut extrapengen, vilket jag förstår att det svider.

Sedan har vi det faktum att du inte riktigt äger de digitala spelen och rent tekniskt sett kan spelet försvinna från ditt bibliotek om det blir tjaffs med rättigheter. Men det borde bara vara en tidsfråga innan de digitala rättigheterna blir nästan lika starka som när du köper fysiska exemplar.

För mig, och många andra, är skivläsaren inte ett måste. Att säga att skivläsaren är en essentiell del av spelkonsolen för alla är ju bara bluff och båg. Ja, Playstation 5 Pro är dyr lyxprodukt. Och jag tänker inte lyxa till det ytterligare genom att lägga mer pengar på enheten än vad jag behöver.

André Stray
Redaktionschef, SweClockers.com

Swec-Calle svarar: Ge fan i min skivläsare!
Läs fler krönikor