Jag tycker med andra ord att det var både bra och rätt av Notch att reagera så starkt mot EA:s användande av indie. Jag tycker att fler borde göra som han, och även att många fler borde ha reagerat på Activisions early access också; när de stora drakarna kliver in så där riskerar betydelsefulla ord att tappa sin mening om ingen protesterar. Jag fattar framför allt inte hur Activision resonerade när de valde att använda orden; precis som med EA:s indie bundle vände sig ju även deras reklam just till gruppen core-spelare, de som har allra bäst koll på vad early access står för.

Ett annat, snarlikt exempel från Gamescom som tack och lov landade sämre var hur #Microsoft presenterade nya #Rise of the Tomb Raider på sin presskonferens. Från scenen sades plötsligt att nu skulle vi få se det som verkligen var exklusivt för Xbox One; det handlade om #Forza Horizon 2 och andra titlar som faktiskt bara kommer till Xbox One – och så dagens överraskning då, att kommande Tomb Raider hörde till denna skara. Eller?

Microsoft har inte alltid rent mjöl i pr-påsen. "Foto: Thomas Arnroth

Där klämdes in några ord om att det kommer exklusivt till Xbox One hösten 2015, ord som möjligen kunde få en att fundera över exakt hur exklusiv titeln var. Men varför då baka in den tillsammans med just Forza Horizon och de andra? Jag var där och fattade det verkligen som att det var helt exklusivt. Så här twittrade jag när jag hörde nyheten:

Det följde en lång diskussion i mitt flöde, många reagerade med ungefär samma häpnad som jag, medan andra sunt nog var mer tveksamma; de satt ju dessutom hemma vid datorerna och kunde ha koll vad alla andra skrev (vilket de gjorde, det var sannerligen inte bara jag som reagerat). Så jag frågade svenska pr-representanten, som inte hade en aning. Denne verkade inte ha fått veta något på förhand.

"Andra frågor får du ta med Square Enix."

Detsamma gällde några andra pr-personer från Europa jag fick tag i. Jag frågade även en högt uppsatt Microsoft-person från huvudkontoret i Seattle. Han var övertygad om att Tomb Raider verkligen var exklusivt för Xbox One, för "annars skulle vi inte presenterat det så där med andra helt exklusiva spel, det skulle varit konstigt". Jag frågade även de tre personer som lite senare förevisade de senaste uppdateringarna av Xbox One på en liten pressvisning. Alla tre högt uppsatta programmerare; allt de sa var att "vi kan bara hänvisa till det som sades på presskonferensen, alla andra frågor får du ta med #Square Enix".