Att få spelet en dag tidigare för att man förbokat det i butik eller på nätet var alltså early access enligt Activison. Dessutom bakade de in det som "Day zero edition early access", vilket i mina ögon bara än mer stärker tanken att de använde just early access fullt medvetna om vad det står för; för är inte Day zero i sig en hänvisning till det kanske mest kända early access-spelen av alla just nu, #DayZ?

"Tror ni jag är helt dum i huvudet, Activision?

I mina ögon ett lika galet klavertramp som EA:s indie bundle två år tidigare. Märkligt nog verkade få reagera; jag hade faktiskt förväntat mig ett rätt hånfullt mottagande, både från publiken (okej, kritik eller cynisk inställning från de inbjudna youtubarna mot Activison hade nog varit rätt överraskande ändå), i media och på sociala medier. Early access är ju för hundra gubbar ett begrepp som står för något helt annat. Det har till och med sin egen sida på Wikipedia numera, där det definieras som "a funding model by which consumers can pay for a game in the early stages of development and obtain access to playable but unfinished versions of the game, while the developer is able to use those funds to continue work on the game."

Det är oerhört långt från att få spela Call of Duty en dag före alla andra. Men någon storm blev det inte, snarare hajpade artiklar i somlig spelpress där gränsen mellan journalistisk rapportering och ren reklam och pr-hajp suddades ut, som i Gamespots artikel, som knappt ens noterade early access-grejen (vilket jag även tycker är märkligt rent journalistiskt; vore inte det en bättre och mer läsvärd vinkel ändå?)

Early access till CoD? Missvisande, menar Arnroth. "Foto: Thomas Arnroth

Kontrasten blev stor när jag dagen efter ett föredrag på GDC, som genomförs dagarna innan Gamescom öppnar varje år, om just early access i #Arma III. Jay Crowe från #Bohemia Interactive berättade under en timme om alla fördelar och problem med att släppa in spelare riktigt tidigt i ett större spel. Hundratals utvecklare lyssnade och efteråt verkade frågorna aldrig ta slut. I det rummet talades om den verkliga betydelsen av early access; Activision å andra sidan snyltade enbart på ordets betydelse.

Nå, det här var kanske inte spelhistoriens värsta övertramp och möjligen är jag väl småaktig, men jag tycker det finns skäl att beskydda ord. Och skäl att ställa speljättarna till svars när de missbrukar dem; jag kan heller inte undgå en känsla av dumförklaring. När jag stod där på Call of Duty-eventet i en hall full av gamers var min spontana känsla: "Tror ni jag är helt dum i huvudet, Activision? Tror ni inte jag vet vad som är early access och vad som inte är det?"