Introduktion
MSI jobbar ständigt med att ge oss gamers nya och bättre bärbara datorer. I många år nu har de testat olika varianter för att försöka ge oss en så bra upplevelse som möjligt. Vissa gånger har det fungerat rätt så bra, andra inte. Problemet är alltid densamma – det är en laptop.
Med liten yta och trånga utrymmen är det svårt att stoppa in allt i det pyttiga innandömet. Antingen blir datorn för stor och otymplig och andra gånger låter den för mycket. När tillverkarna försöker göra en bärbar dator riktigt kraftfull är självklart även värmen ett stort hinder. MSI är givetvis inte ensamma om dessa problem, som delas av alla företag som skapar bärbara gamingmaskiner.
Tekniken går som tur är alltid framåt, så det ska bli kul att se vad de lyckats åstadkomma denna gången. Häng med så ska vi syna MSI GE67 Raider 12UGS i sömmarna!
Om testpiloten
Välkommen till FZ:s testpiloter!
FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!
Testpilot: Robin Andersson
Användarnamn: @uberpwnage2.0
Registrerad: 2009
Plats: Norrland
Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan
Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.
Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.
På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!
Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.
Specifikationer och första intryck
MSI GE67 Raider 12UGS | |
---|---|
Processor: | Intel Core i7-12800HK 3,4–5,3 GHz |
Grafikkort: | Nvidia Geforce RTX 3070 Ti, 8 GB GDDR6 (125 W) |
Internminne: | 32 GB DDR5, 4 800 MHz (Stöd för 64 GB) |
Batteri: | Litiumjon 4-cells, 99,9 wattimmar |
Laddare: | 330 W |
Lagring: | 1 024 GB NVME PCI Express 4.0, två platser |
Operativsystem: | Microsoft Windows 11 Home |
Skärm: | Storlek: 15,6 tum |
Anslutningar: | 1 × USB-C 3.2 Gen 2 (10 Gbps) (Displayport 1.4 i alt-mode) |
Tangentbord: | Steelseries. Mer information finns inte. |
Dimensioner: | 358 × 267 × 23,4 mm |
Det mest intressanta initialt är tre saker: Först och främst innehåller datorn ett Geforce 3070 Ti-grafikkort, vilket är något man inte ska underskatta. För det andra får vi även en snabb och bra processor som är en Intel i7-12800HX. Den i kombination med 3070 Ti-grafikkortet och 32 GB DDR5-minne kommer se till att vi har all kraft som behövs för att kunna spela spel, rendera projekt och även arbeta.
Sist men inte minst får vi med den här laptopen en OLED QHD-skärm som har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz. En så pass bra skärm på en laptop är svår att hitta, och kommer vara en stor anledning till att folk kommer vilja välja en MSI-laptop av den här varianten inför nästa köp. OLED-paneler är vanliga i TV-apparater och mobiltelefoner, men sällsynta i datorer. Paneltypen innebär snabb responstid, djup svärta och obefintligt eftersläp, som tillsammans med 240 Hz ger en mycket bra skärm för det mesta – åtminstone på papperet.
Strömadaptern ligger på 330 W. Batteriet i datorn är på hela 99,9 wattimmar och bör kunna räcka 4–9 timmar beroende på hur och vad du använder den till. Det tycker jag känns riktigt bra för en dator med de komponenter den har och spelen man kommer kunna spela.
För ett par år sedan testade jag en dator här på FZ med ungefär samma namn, GE66 Raider, och utseendemässigt har det inte hänt mycket sedan dess – och det ser jag som något positivt. Återigen väljer MSI att ha sin (som jag kontroversiellt kallade det då) stilrena design. Den ser väldigt “gaming” ut. Lite cool, typ som en sportbil med ventilerna runtom laptopen. De försöker nå en viss målgrupp vilket är givet, men jag tycker inte att den sticker ut som ful eller så.
En vanlig bärbar dator ser ganska tråkig ut. Tittar vi på stationära datorer finns det chassin för alla möjliga typer av personer, men för bärbara datorer får vi någon form av standardutförande, eller något som är på tok för “gamigt”. MSI landar i ett bra mellanting här som jag tycker ser bra ut.
När det kommer till tillbehör finns det inte så mycket mer än en strömadapter, och den är förbaskat stor. Något jag påpekat förut i olika tester är hur den änden av strömadapterns kabel som går in i datorn är väldigt kort och så är även fallet här. Den är till och med så kort att du måste ha den gigantiska strömadaptern på bordet, där du kanske skulle vilja ha lite viktigare grejer. Kanske är det inte ett problem för många, men för egen del hade jag gärna sett att den är längre så den hade kunnat få legat på golvet istället. Den tar plats och är redigt ful, så jag hade gärna sluppit se den.
Knappandet kommer man få göra med ett tangentbord som kommer från Steelseries. Huruvida det är bra eller dåligt får nog vi avgöra själva. Jag tycker inte något med tangentbordet på något sätt skriker Steelseries, eller att det är något med den som sticker ut nämnvärt. Knapparna har bra avstånd vilket medför att det inte borde bli några problem att skriva eller spela.
Anslutningar
Datorn kommer givetvis proppad med en hel del anslutningar. I stort finns det mesta du kan tänkas behöva för att koppla in allt och ingenting. HDMI 2.1, en USB Type-C 3.2 Gen 2-port – som också fungerar som en Displayport 1.4 – Thunderbolt 4 med mera.
Jag fullkomligt älskar att laptopen har en Ethernet-anslutning. Då jag inte längre sitter särskilt mycket med bärbara datorer har jag inte koll på trenderna, men ser man till vanliga bärbara är det inte vanligt med sådana anslutningar. För onlinespelande är det viktigt att ha en så bra anslutning som möjligt, och då vill man gärna koppla upp sin bärbara dator med en kabel.
SD-minneskortläsaren är något jag uppskattar också. För de som tycker om att fota och annat är det således enkelt att ladda över bilderna, då det bara är att stoppa in kortet i datorn. Ska du ut och fota kan du ta med denna datorn och utan problem överföra dem till datorn, och även spela en stund innan läggdags om du så känner för det.
Mjukvara
När det kommer till MSI:s egna mjukvara är MSI Center (tidigare Dragon Center) det mest intressanta. Här kan man göra en rad olika grejer som att pilla med RGB på tangentbordet och listen vid datorns front, samt använda sig av "MSI Sound Tune" för brusreducering.
I och med att datorn har en OLED-skärm har MSI tagit fram ett verktyg de kallar för "OLED Care" som ska se till att skärmen får en längre livslängd. Historiskt har OLED haft lite problem med sin livslängd på grund av fenomenet inbränningar, där statiska delar av bilden blir utnötta och synliga permanent. Nu för tiden är det inget stort problem för nyare skärmar, men för att vara på den säkra sidan har de utvecklat denna del av MSI Center för att förebygga eventuella problem.
Gällande RGB har datorn belysning vid frontens list, som täcks av någon form av frostad plast, och tangentbordet. Det jag gillar med RGB-listen är att den täckande plasten gör att skenet inte bländar på något sätt, utan det är en lagom ljusnivå och täcket gör att det ser extra snyggt ut.
"Mystic Light" heter delen av MSI Center som styr RGB. Det är inget här som sticker ut nämnvärt, utan det är vad man kan förvänta sig i stort. Det enda som är lite synd är att det inte verkar finnas någon möjlighet att ställa in färg och typ av sken själv. Just nu finns det bara färdiga färger och profiler att använda sig av.
Tangentbordet kan förvandlas till en ljusshow det också. Den följer samma schema som det från listen och samma inställningar, så tyvärr är valen även här lite väl tråkiga i mjukvaran som följer med.
Det det jag gillar mest med mjukvaran, utöver att den är lätt att använda och rapp, är att man själv får välja vilka delar av den man vill installera. Väl inne i mjukvaran går det att ladda ned "Gaming Mode", "System Diagnosis", "Mystic Light" och annat som känns användbart. Det gör det mindre grötigt tack vare att man själv får bestämma vad som känns viktigast att använda sig av.
Speltester
Oavsett vad är det viktigaste med en speldator hur den levererar när det kommer till spel. Flyter spelen på bra, vilken grafik kan man köra spelen i, och vad för bildfrekvens kan jag förvänta mig?
MSI GE67 RAIDER 12UGS | |
---|---|
Halo Infinite | 70–90 FPS, minimum 60 FPS på "resolution scale" |
Forza Horizon 5 | 110–120 FPS |
Dying Light 2 | Utan ray tracing 98–125 FPS, stadigt 115. |
Cyberpunk 2077 | Allt på High utan ray tracing – 100 FPS |
Här ovan har ni en lättläst lista som sammanfattar texten nedan. Mitt tips är också att testa er fram. Gillar ni inte ray tracing i olika spel kan ni stänga av den för att få ett rejält upplyft i FPS. Det härliga – och i vissa fall jobbiga – med en dator är hur det är möjligt att fippla med inställningarna för att se till så att upplevelsen passar just dig. Var inte feg, utan testa dig fram.
Denna gången testade jag fyra stycken spel: Dying Light 2, Halo Infinite, Cyberpunk 2077 och Forza Horizon 5. Eftersom skärmen som bäst kör i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar har jag testat en hel del inställningar för att ska kunna få ett så snyggt spel med så bra bilder per sekund det bara går i just den upplösningen.
Spel nu för tiden har lassvis med olika inställningar för att kunna se till så att de fungerar på en rad olika datorer, och på det sättet användaren vill. Cyberpunk 2077 är inte annorlunda, och det är svårt att veta vad de bästa inställningarna faktiskt är.
Alla spel är olika i hur mycket ändringar som kommer med varje ny nivå mellan Medium, High och Ultra. Efter lite tester kände jag att med Ultra-inställningarna på Cyberpunk 2077 blev det inte stor skillnad, gentemot vad High erbjöd. Med allt på High, utan ray tracing och DLSS satt på Balanced lyckas datorn utan problem prestera i upp till 100 FPS. Händer det mycket kan det dippa ned till runt 85, men jag skulle vilja påstå att det rullar på fint runt 95–100 FPS nästan hela tiden.
Vill man ha ray tracing och fortfarande med det mesta annat på High, får man räkna med ett tapp i FPS. 55–75 FPS landar man på beroende på var man befinner sig i spelet och vad som händer, men jag skulle vilja säga att det ligger stadigt på 67 FPS i slutändan. Allt som allt är det här över godkänt. Att med en laptop få sitta och spela Cyberpunk 2077 med ray tracing påslaget och kunna njuta av det bärbart är helt fantastiskt.
Näst på tur är Dying Light 2, lite av en speltestares dröm och mardröm. Vid release var spelet på PC väldigt buggigt och det var svårt att veta för gemene man vad alla inställningar faktiskt åstadkom och hur mycket prestanda som förlorades genom att höja och sänka vissa av dem. Jag testade en mall som Digital Foundry lade upp på deras Youtube-kanal när spelet släpptes, och jag tycker den listan av inställningar och hur spelet ska konfigureras fungerade ypperligt.
Likt Cyberpunk 2077 är det ray tracing som är boven. Här hamnar vi i runda slängar runt 67 FPS med ray tracing påslaget, där det kan dippa vid vissa områden med mer odöda på skärmen. Överlag tycker jag det rullade på väldigt bra trots att det nästan alltid är i en stad med mycket vandrande döda, människor, hus och mycket av allt.
Utan ray tracing kan man faktiskt ta sig upp till min favoritnivå av bilder per sekund som är 120, som dock är en bra bit under vad skärmen mäktar med. I detta läge hoppar mellan 98 och 125 FPS och ligger ofta runt 115 FPS som standard. Det ska sägas attray tracing gör mycket för det här spelets utseende, varför jag för både Dying Light 2 och Cyberpunk 2077 rekommenderar att titta på hur spelet ser ut med detta aktiverat.
Halo Infinite är sedan släppet i december förra året för att ha haft ofantliga problem när det kommer till prestanda. Sådant där är svårt att förklara, men man kan sammanfatta det som att du får inte grafiskt det du borde få, med tanke på hur mycket spelet kräver av din dator.
Den största boven misstänker jag är den öppna världen. Jämfört med tidigare titlar är Halo Infinite inte en korridorspangare, utan det är en öppen värld man utforskar där man får göra lite som man vill. Här finns det tyvärr ingen DLSS som kan hjälpa till med bilduppdateringen och vi hamnar på runt 60 FPS med det mesta på High, ibland lägre.
Ett tips från coachen är att sätta ett “minimum FPS”. Då ändrar spelet “resolution scale” automagiskt så du nästan alltid lyckas hålla den FPS du vill nå. “Resolution scale” för Halo Infintie är kort och gott den valda upplösningen, vilket kan kännas dumt att den ska ändras av sig själv, men med den lite mindre skärmen märks det knappt.
En favorit här på FZ är Forza Horizon 5. Horizon-serien har aldrig varit särskilt krävande, men gud så snyggt det är! Spelet rullar dessutom på bra med de flesta inställningarna på High (och någon enstaka på Medium) i runt 110–120 FPS. Oavsett väder, väglag och hur många andra förare som du spelar mot, kommer det flyta på helt förträffligt och se otroligt snyggt ut samtidigt.
Varför jag inte väljer att maxa i Horizon är inte för att laptopen inte klarar av det, men för att skillnaderna mellan exempelvis High och Ultra är så små, att man likaväl går att låta det sitta på High. Samma sak gäller Medium, där skillnaden till Ultra knappt är märkbar, men du får mycket bättre prestanda för vissa alternativ.
Skärmen
Den utan tvekan mest intressanta delen av den här laptopen är skärmen. Den kommer utrustad med en 240 Hz QHD OLED-skärm som Samsung står för. OLED är något som inte är så vanligt för laptops ännu, så det faktum att GE67 Raider 12UGS här från MSI har en sådan är otroligt.
Det som gör OLED så bra är att skärmen har självbelysta pixlar som slås på och av för att uppnå perfekt svärta och kontrast. I kombination med den är “VESA certified” med HDR 600 True black, och sin otroliga färgrymd på upp till 100 procent DCI-P3 gör att det ser helt fantastiskt ut.
Det är svårt att ge en bra och rättvis jämförelse över bild- och video, men tro mig när jag säger att för en skärm på en bärbar dator blir det just nu inte mycket bättre än det här.
240 Hz
För att nyttja skärmen till sin absolut fulla potential behöver man nå 240 FPS och sedan hålla sig där. Att skärmen har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz är riktigt bra för de spelare som gillar mer lättdrivna titlar. Tävlingsinriktade spel som Counter-Strike: Global Offensive, Valorant, League of Legends och Dota 2 är titlar där sådant är viktigt. En spelsession känns överlag mycket bättre att spela när skärmen klarar av att visa fler bilder per sekund.
Känslan är svår att beskriva, men hoppet från bland annat 60 Hz till 120 Hz är något utav det bästa jag varit med om. Tyvärr är jag ingen expert när det kommer till snabba spel, och kan därför inte göra en bedömning om hur stor skillnad 240 Hz gör i exempelvis CS:GO, kontra 144 Hz. Jag spelar inte den typen av spel, men experter snackar ofta om att ju högre FPS och Hz man kan använda sig av desto bättre.
Att man då med en gaminglaptop ser till att uppdateringsfrekvensen finns för de som kan tänkas behöva den är. Det ska också sägas att även om man kör mer tungdrivna titlar och inte kan nå upp till den FPS som behövs för att nyttja skärmen fullt ut gör det inget. Det jag nämnde innan om färgrymden, svärtan och kontrasten är givetvis kvar.
Kylning
En sådan här kraftfull bärbar dator kommer inte hålla länge om den inte har bra kylning. Som nämnt tidigare trycker MSI in mycket kraftfulla komponenter i ett smalt utrymme, och då krävs bra kylning.
Cooler boost 5 är MSI:s senaste sätt att kyla deras bärbara datorer på. Laptopen har i sitt innandöme två fläktar och sju så kallade värmeledningsrör som leder värmen ut ur laptopen. På datorns utsida kan vi på vänster, höger och baksida se att det finns stora utgångar där den varma luften kommer ut. Även på undersidan finns möjlighet att fösa ut luft.
Vad MSI petat in i denna dator ger också resultat. Med MSI Center kan man se bland annat temperaturen och den ligger alltid under 80 grader vid mina spelteser. Skulle datorn börja kännas varm kan man slå på något som kallas “Extreme boost” som gör att fläktarna jobbar hårdare, dock ökar ljudnivån rejält.
Med hörlurar är ljudet från fläktarna inte ett större problem, men för folk runt om dig kan det lätt bli störigt. Det är långt ifrån det värsta vi fått höra från en laptop, ingen jumbojet med andra ord, men jag skulle fortfarande inte vilja försöka sova, läsa en bok eller se TV i samma rum som den här laptopen när den är i full fart.
Sammanfattning
MSI imponerar verkligen med sin GE67 Raider 12UGS. Du får allt i ett paket, verkligen. En otroligt bra skärm, komponenter som presterar riktigt bra så du kan spela de mest grafiktunga spelen på marknaden nästan maxat. Kylning som ser till att datorn kommer hålla länge livslängdsmässigt men också hjälpa till med prestanda är visserligen lite högljudd, men tydligt tillräckligt dimensionerad. Allt detta ryms i en bärbar dator.
Ett pris på 31 990 kronor kan kännas saftigt, men med en sådan bra skärm och komponenter som åstadkommer det den gör i ett bärbart format kan jag utan problem rekommendera produkten.