Vad äter FZ? Mat-tråden!

Medlem
Skrivet av Holonyaa:

Lite lat idag så fick bli något snabbt och lätt.
<Uppladdad bildlänk>

Snabbt och rätt!


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Lagade chokladtårta till grabben. Han är allergisk mot mejeri, ägg, de fyra sädeslagen, nötter med mera.

Det blev riktigt gott på kokosgrädde, socker och kakao. Sen mashmallows och bär på det!

https://jokkepalm.se/recept/recept.html


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem

Jag måste va sämst i Sverige på att skala ägg.

Vad gör man för att slippa det här?


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem
Skrivet av Hanzo:

https://i.ibb.co/ryzQX8C/IMG-3790.jpg

Jag måste va sämst i Sverige på att skala ägg.

Vad gör man för att slippa det här?

Skala dem under rinnande kallvatten.

FM-guru
F.d. Sisyr

Också värt att tänka på att det är mycket enklare att skala ägg som lagts i kokande vatten istället för att koka upp äggen med vattnet. Detta pga att äggvitan "fastnar" i skalet när man gör på det sistnämnda sättet.

Medlem

Blev hamburgare till middag igår.

Medlem
Skrivet av Hanzo:

https://i.ibb.co/ryzQX8C/IMG-3790.jpg

Jag måste va sämst i Sverige på att skala ägg.

Vad gör man för att slippa det här?

Varje gång jag var i småland så brukade jag få ägg som blev så efter jag skalat dem, vi provade allt möjligt, isbad direkt efter kokning bland annat. Men det enda som fungerar är helt enkelt att sluta förvara äggen i kylen och låt de stå ute i rumstemperatur tills de är lätta att skala, sen kan man ta in de i kylen om man vill (noterbart är ju att ägg förvaras i rumstemperatur i butik och inte i kylen.

Medlem

Ingen bild, men idag blev det pastasallad.

Skrivet av Jinxad:

Varje gång jag var i småland så brukade jag få ägg som blev så efter jag skalat dem, vi provade allt möjligt, isbad direkt efter kokning bland annat. Men det enda som fungerar är helt enkelt att sluta förvara äggen i kylen och låt de stå ute i rumstemperatur tills de är lätta att skala, sen kan man ta in de i kylen om man vill (noterbart är ju att ägg förvaras i rumstemperatur i butik och inte i kylen.

Ja, färska ägg blir så här. Dom är för fräscha helt enkelt 😁

Medlem
Skrivet av psp123:

Skala dem under rinnande kallvatten.

Skrivet av Mikael Berg:

Också värt att tänka på att det är mycket enklare att skala ägg som lagts i kokande vatten istället för att koka upp äggen med vattnet. Detta pga att äggvitan "fastnar" i skalet när man gör på det sistnämnda sättet.

Skrivet av Jinxad:

Varje gång jag var i småland så brukade jag få ägg som blev så efter jag skalat dem, vi provade allt möjligt, isbad direkt efter kokning bland annat. Men det enda som fungerar är helt enkelt att sluta förvara äggen i kylen och låt de stå ute i rumstemperatur tills de är lätta att skala, sen kan man ta in de i kylen om man vill (noterbart är ju att ägg förvaras i rumstemperatur i butik och inte i kylen.

Tackar för alla tips!

Imorrn ska äggen få smaka!


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem
Skrivet av Jinxad:

(noterbart är ju att ägg förvaras i rumstemperatur i butik och inte i kylen.

Kan lägga till att bäst före-datumet på ägg därför är utefter det, alltså håller dom sig längre i kylen.

Medlem

Nu är det jaktsäsong, så ikväll blev det hemlagad älgkebab till fredagsmyset.


signatur

Ryzen 9 5900x & RTX 3070 Ti | Nintendo Switch | PlayStation 5
PSN: DocPjotor | Steam: Gorrsnus | Twitch: Gorrsnus

Medlem

Idag blev det till att laga en rejäl omgång med en äkta svensk klassiker, köttbullar med potatismos, gräddsås, kokta morötter och rårörda lingon.

Började med att göra iordning köttfärsen, 50/50 med nöt- och fläskfärs för att hitta en bra balans i fetthalt. Klassiskt recept på köttfärs enligt Vår Kokbok användes, med ströbröd, mjölk, ägg, salt, peppar och stekt finhackad lök. Mycket rullande blir det, men det är det värt i slutändan.

Köttbullarna kördes sen i ugnen i 200°C i ca 15 minuter.

Medans bullarna var i ugnen förbereddes morötter och potatis. Skalas och delas i lagom stora bitar.

Nu börjar det dra ihop sig! Dags att bryna på kvällens omgång med köttbullar för att få lite fin stekyta på, smakar ju alltid lite godare då.

Potatisen pressas...

...kryddas, och vispas ihop med en rejäl klick smör, vitpeppar, muskotnöt, salt och mjölk tills precis rätt konsistens är uppnådd.

Sen var det dags för servering. Mos, köttbullar, kokta morötter, gräddsås gjord i samma panna som köttbullarna stekts i, och en härlig klick rårörda lingon till det. Smaklig spis!


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

Medlem
Japan!!!

Tillbaka efter 3 veckor i Japan så här kommer lite av en image dump av diverse matbilder. Hoppas det är ok.

Första måltiden i Japan, Tonkotsu Ramen på Ichiran.

Här kommer lite andra nudlar vi åt. Först har vi Udon.

Och lite mer kinesisk model, Chukan Soba Tsuji

Tsukumen (kalla nudlar som man doppar i en varm buljong).

Ungefär såhär såg vår frukost ut majoriteten av dagarna, diverse grejer från närmaste Lawson.
Den här dagen blev det Melonpan, Spicy Karaage och torkad bläckfisk.

En av mina personliga favorit resturanger var CoCo Ichibanya Curry.
Här är Fläsk kurry med grönsaker och Karaage.

En annan favorit var Yakiniku. Vi åt det 3 gånger.
Först två gånger på Yakiniku Like som är en lite billigare kedja.

Andra gången var jag lite modigare och beställde bland annat mage.

Sista gången var vi på ett lite finare ställe i Omoide Yokocho i Shinjuku.
Först lite aptitretare.

Ett blandat utbund av kött.

Här var det riktig kolgrill.

Efterrätt.

Vi bodde en natt på ett Ryokan (traditionellt japanskt värdshus).
Här var vår middag, Kaiseki. Först diverse rätter.

Sen Shabushabu med A5 biff.

Och här är frukosten.

På Ryokan hade vi ett privat utomhus Onsen bad i direkt anslutning till rummet.

Oyakodon Teishoku (set meal) på en liten resturang i Beppu som inte äns var med på google maps, det här kostade ungefär 75:-

Vi var till en Izekaya (traditionell bar med mat) i Akihabara.
Du betalar en stolavgift på 25:- men då ingår en liten aptitretare, kocken bestämmer vad.

Jag åt Yakisoba.

Och Yakitori.

Lite blandade måltider.
Först Tonkatsu Teishoku på Shinjuku station.

Hamburger Steak på Royal Host

Teishoku på en Koreansk resturang i Shinjuku, en kul detalj är att det var 20 gäster, alla utom vi två var kvinnor.

Vi var till Gundam Factory i Yokohama och tittade på 1:1 skala Gundam.
Passade på fika på Gundam Kaféet.

Två gånger tog vi Shinkansen så passade vi såklart på att äta Eki Bento (stationsmatlåda).
Fukuoka -> Osaka

Osaka -> Tokyo

De flesta gatfestivaler i Japan är på sommaren men vi lyckades hitta två på hösten och då måste man ju äta festivalmat.
Först var vi på TonTenTon festivalen i Inari, där åt jag bläckfisk.

Sen var det All Japan Fireworks Festival i Tsuchiura. Där blev det Takoyaki.

Åt också en Taiyaki i Kyoto.

Medlem
Skrivet av Mcgreag:

Tillbaka efter 3 veckor i Japan så här kommer lite av en image dump av diverse matbilder. Hoppas det är ok.

Första måltiden i Japan, Tonkotsu Ramen på Ichiran.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Ichiran.jpg

Här kommer lite andra nudlar vi åt. Först har vi Udon.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Udon.jpg

Och lite mer kinesisk model, Chukan Soba Tsuji
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Chuka-Soba-Tsuji....

Tsukumen (kalla nudlar som man doppar i en varm buljong).
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Tsukumen.jpg

Ungefär såhär såg vår frukost ut majoriteten av dagarna, diverse grejer från närmaste Lawson.
Den här dagen blev det Melonpan, Spicy Karaage och torkad bläckfisk.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Frukost.jpg

En av mina personliga favorit resturanger var CoCo Ichibanya Curry.
Här är Fläsk kurry med grönsaker och Karaage.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Coco-Curry-1.jpg

En annan favorit var Yakiniku. Vi åt det 3 gånger.
Först två gånger på Yakiniku Like som är en lite billigare kedja.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Yakiniku-1.jpg

Andra gången var jag lite modigare och beställde bland annat mage.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Yakiniku-2.jpg

Sista gången var vi på ett lite finare ställe i Omoide Yokocho i Shinjuku.
Först lite aptitretare.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Yakiniku-3.jpg

Ett blandat utbund av kött.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/yakiniku-5.jpg

Här var det riktig kolgrill.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/yakiniku-4.jpg

Efterrätt.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/yakiniku-6.jpg

Vi bodde en natt på ett Ryokan (traditionellt japanskt värdshus).
Här var vår middag, Kaiseki. Först diverse rätter.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Ryokan-middag-1.j...

Sen Shabushabu med A5 biff.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Ryokan-middag-2.j...

Och här är frukosten.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Ryokan-frukost.jp...

På Ryokan hade vi ett privat utomhus Onsen bad i direkt anslutning till rummet.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Onsen.jpg

Oyakodon Teishoku (set meal) på en liten resturang i Beppu som inte äns var med på google maps, det här kostade ungefär 75:-
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Oyakodon.jpg

Vi var till en Izekaya (traditionell bar med mat) i Akihabara.
Du betalar en stolavgift på 25:- men då ingår en liten aptitretare, kocken bestämmer vad.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Izekaya-1.jpg

Jag åt Yakisoba.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Izekaya-2.jpg

Och Yakitori.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Izekaya-3.jpg

Lite blandade måltider.
Först Tonkatsu Teishoku på Shinjuku station.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Tonkatsu.jpg

Hamburger Steak på Royal Host
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Royal-Host.jpg

Teishoku på en Koreansk resturang i Shinjuku, en kul detalj är att det var 20 gäster, alla utom vi två var kvinnor.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Koreansk.jpg

Vi var till Gundam Factory i Yokohama och tittade på 1:1 skala Gundam.
Passade på fika på Gundam Kaféet.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Gundam.jpg

Två gånger tog vi Shinkansen så passade vi såklart på att äta Eki Bento (stationsmatlåda).
Fukuoka -> Osaka
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Eki-Bento-1.jpg

Osaka -> Tokyo
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Eki-Bento-2.jpg

De flesta gatfestivaler i Japan är på sommaren men vi lyckades hitta två på hösten och då måste man ju äta festivalmat.
Först var vi på TonTenTon festivalen i Inari, där åt jag bläckfisk.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/octopus.jpg

Sen var det All Japan Fireworks Festival i Tsuchiura. Där blev det Takoyaki.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Takoyaki.jpg

Åt också en Taiyaki i Kyoto.
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/Taiyaki.jpg

Sjukt häftigt, tack för bilderna. Någon dag vill jag också besöka Japan

Inte vad jag äter nu, men den senaste matbilden.

Månadens hamburgare på Circo i Alicante. Hängmörat, karamelliserad lök, lökringar, brie och gorgonzola. De experimenterar mycket på Circo, men det funkar faktiskt. Makalöst god hamburgare.


signatur

Carbonara görs inte med grädde.

Medlem

Lite födelsedagar som hoppats över av olika anledningar så blev tillslut tid att fira.
Först lite scones till fika.

Och sen plankstek till middag.

Medlem
Fick en Ooni Volt 12 i födelsedagspresent

Mitt första försök på napolitansk pizza i en riktig pizzaugn.


signatur

1# FZ Troll

Medlem

Samma sak som jag äter varje lille julafton när barnen somnat - kanske årets mest efterlängtade macka.

God jul på er!

Medlem
Skrivet av Mcgreag:

Tillbaka efter 3 veckor i Japan så här kommer lite av en image dump av diverse matbilder. Hoppas det är ok.

[...]

Det ser riktigt mums ut! Yakuniku är brutalt gott!

Jag har haft turen att få prova på mycket utom det där koreanska eller Tsukumen (nudlarna man dippar i varm buljong). De får jag ta och testa någon gång!

Ni har säkert redan käkat Shabu Shabu och Okonomiyaki? Det var de måltider jag sakna mest i din bombmatta. Iofs fanns ju Yakisoba där, som är rätt lik Okonomiyaki i smak.

Smörstekta pannkakor med Skagenröra


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Avstängd

Grillad kyckling, ris, avokado, granny smith, hallon, jordgubbar, blåbär, kaki, passionsfrukt.


signatur

“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”
George Bernard Shaw

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Ni har säkert redan käkat Shabu Shabu och Okonomiyaki? Det var de måltider jag sakna mest i din bombmatta. Iofs fanns ju Yakisoba där, som är rätt lik Okonomiyaki i smak.

Bild 13 och 14 är Shabu Shabu.
Vi åt ingen Okonomiyaki men jag har ätit det förut.

Här kommer nyårsmaten, hemlagad Sukiyaki (som ju dessutom har en hel del likheter med Shabu Shabu)

Medlem
Skrivet av Mcgreag:

Bild 13 och 14 är Shabu Shabu.
Vi åt ingen Okonomiyaki men jag har ätit det förut.

Här kommer nyårsmaten, hemlagad Sukiyaki (som ju dessutom har en hel del likheter med Shabu Shabu)
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/sukiyaki.jpg

Klockrent! Det ser hur gutt som helst ut! Jag fick också något vagt minne om att jag känner igen det här ifrån tidigare inlägg. Jag minns att jag imponerades och undrade hur ni fick till så pass tunna och fina skivor. Ni frös entrecôten och skar för hand vill jag minnas?

Jag tycker det är enormt kul vad du kan och jag är imponerad. Sett utifrån din bombmatta är nog det allra mesta av ”måste-käka på Japanresan” inringat. Jag skulle säga ni fick med de viktigaste man hinner på en 3 veckors resa. Jag gjorde nämligen en liknande resa med en nära vän 2019 där vi försökte ringa in det viktigaste fast vi hade bara ett par veckor.

När det kommer till att checka av saker på en ”måste käka och göra-lista i Japan”, så skulle nog de flesta säga… en natt på ett Japanskt värdhus. För när man stannar på Ryokan får man inte bara ett traditionellt japansk rum och onsen/varma källor utan också ofta två imponerande smörgåsbord med det allra bästa i japansk matväg. Det är så mycket spännande mat och ofta saker man inte ens har en aning om vad det är, men trots det smakar förträffligt!

Min och polarens huvudrätt till Kaiseki middag på ett värdhus i Kinosaki Onsen.

Jag får känslan av att du har mycket goda kunskaper om japansk mat. Finns det någon eller några fler ”essentiella måltider” som du anser bör testas på? Säg om vi skulle ha en checklista på måltider för en 2-3 veckors resa med nån som aldrig besökt Japan tidigare. Jag tänkte nämligen försöka få med morsan på åtminstone ett par veckor.

On-topic

Japansk brödkorv - Kuri Kuri Souseiji Pan

Igår bakade jag (efter frugans recept) vad jag översätter till brödkorvar (vi kan ju inte kalla det korvbröd).

Brödkorvar är ett gott bakverk som finns i stort sett alla japanska bagerier. Det finns många varianter. Exempelvis med eller utan ketchup, persilja och majs. Jag körde på en neutral version.

Dessa är enkla att baka och blir ett gott mellanmål att värma upp ifrån frysen. Dessutom billigare än Gorbys/Billys. Ungefär lika hälsosamt...

Brödkorv och svenska pinnbröd är förhållandetvis lika varandra till utseendet. Fast medan pinnbröd ska tillredas hastigt på bakpulver och grillas, så ska brödkorv jäsas i lugn och gräddas i ugn.

TLDR;

Det finns så jävla mycket gott och testa i japansk matväg!


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Klockrent! Det ser hur gutt som helst ut! Jag fick också något vagt minne om att jag känner igen det här ifrån tidigare inlägg. Jag minns att jag imponerades och undrade hur ni fick till så pass tunna och fina skivor. Ni frös entrecôten och skar för hand vill jag minnas?

Jag tycker det är enormt kul vad du kan och jag är imponerad. Sett utifrån din bombmatta är nog det allra mesta av ”måste-käka på Japanresan” inringat. Jag skulle säga ni fick med de viktigaste man hinner på en 3 veckors resa. Jag gjorde nämligen en liknande resa med en nära vän 2019 där vi försökte ringa in det viktigaste fast vi hade bara ett par veckor.

När det kommer till att checka av saker på en ”måste käka och göra-lista i Japan”, så skulle nog de flesta säga… en natt på ett Japanskt värdhus. För när man stannar på Ryokan får man inte bara ett traditionellt japansk rum och onsen/varma källor utan också ofta två imponerande smörgåsbord med det allra bästa i japansk matväg. Det är så mycket spännande mat och ofta saker man inte ens har en aning om vad det är, men trots det smakar förträffligt!

https://i.ibb.co/Wxzjk54/IMG-20190723-175406-Original.jpg

Min och polarens huvudrätt till Kaiseki middag på ett värdhus i Kinosaki Onsen.

Jag får känslan av att du har mycket goda kunskaper om japansk mat. Finns det någon eller några fler ”essentiella måltider” som du anser bör testas på? Säg om vi skulle ha en checklista på måltider för en 2-3 veckors resa med nån som aldrig besökt Japan tidigare. Jag tänkte nämligen försöka få med morsan på åtminstone ett par veckor.

On-topic

https://i.ibb.co/CKwsYnY/IMG-4799.jpg

https://i.ibb.co/s3hw2g6/IMG-4801.jpg

Japansk brödkorv - Kuri Kuri Souseiji Pan

Igår bakade jag (efter frugans recept) vad jag översätter till brödkorvar (vi kan ju inte kalla det korvbröd).

Brödkorvar är ett gott bakverk som finns i stort sett alla japanska bagerier. Det finns många varianter. Exempelvis med eller utan ketchup, persilja och majs. Jag körde på en neutral version.

Dessa är enkla att baka och blir ett gott mellanmål att värma upp ifrån frysen. Dessutom billigare än Gorbys/Billys. Ungefär lika hälsosamt...

Brödkorv och svenska pinnbröd är förhållandetvis lika varandra till utseendet. Fast medan pinnbröd ska tillredas hastigt på bakpulver och grillas, så ska brödkorv jäsas i lugn och gräddas i ugn.

TLDR;

Det finns så jävla mycket gott och testa i japansk matväg!

Edit

Inaktiv
Skrivet av Hanzo:

https://i.ibb.co/ryzQX8C/IMG-3790.jpg

Jag måste va sämst i Sverige på att skala ägg.

Vad gör man för att slippa det här?

Du har ju löskokta ägg inte undra på det blir sådär, gillar själv inte när något rinner i ägget, men ska du ha så där löst får du äta i äggkopp med sked...

Medlem
Skrivet av Mcgreag:

Bild 13 och 14 är Shabu Shabu.
Vi åt ingen Okonomiyaki men jag har ätit det förut.

Här kommer nyårsmaten, hemlagad Sukiyaki (som ju dessutom har en hel del likheter med Shabu Shabu)
https://www.sakurakai.se/wp-content/uploads/sukiyaki.jpg

Skrivet av Hanzo:

Klockrent! Det ser hur gutt som helst ut! Jag fick också något vagt minne om att jag känner igen det här ifrån tidigare inlägg. Jag minns att jag imponerades och undrade hur ni fick till så pass tunna och fina skivor. Ni frös entrecôten och skar för hand vill jag minnas?

Jag tycker det är enormt kul vad du kan och jag är imponerad. Sett utifrån din bombmatta är nog det allra mesta av ”måste-käka på Japanresan” inringat. Jag skulle säga ni fick med de viktigaste man hinner på en 3 veckors resa. Jag gjorde nämligen en liknande resa med en nära vän 2019 där vi försökte ringa in det viktigaste fast vi hade bara ett par veckor.

När det kommer till att checka av saker på en ”måste käka och göra-lista i Japan”, så skulle nog de flesta säga… en natt på ett Japanskt värdhus. För när man stannar på Ryokan får man inte bara ett traditionellt japansk rum och onsen/varma källor utan också ofta två imponerande smörgåsbord med det allra bästa i japansk matväg. Det är så mycket spännande mat och ofta saker man inte ens har en aning om vad det är, men trots det smakar förträffligt!

https://i.ibb.co/Wxzjk54/IMG-20190723-175406-Original.jpg

Min och polarens huvudrätt till Kaiseki middag på ett värdhus i Kinosaki Onsen.

Jag får känslan av att du har mycket goda kunskaper om japansk mat. Finns det någon eller några fler ”essentiella måltider” som du anser bör testas på? Säg om vi skulle ha en checklista på måltider för en 2-3 veckors resa med nån som aldrig besökt Japan tidigare. Jag tänkte nämligen försöka få med morsan på åtminstone ett par veckor.

On-topic

https://i.ibb.co/CKwsYnY/IMG-4799.jpg

https://i.ibb.co/s3hw2g6/IMG-4801.jpg

Japansk brödkorv - Kuri Kuri Souseiji Pan

Igår bakade jag (efter frugans recept) vad jag översätter till brödkorvar (vi kan ju inte kalla det korvbröd).

Brödkorvar är ett gott bakverk som finns i stort sett alla japanska bagerier. Det finns många varianter. Exempelvis med eller utan ketchup, persilja och majs. Jag körde på en neutral version.

Dessa är enkla att baka och blir ett gott mellanmål att värma upp ifrån frysen. Dessutom billigare än Gorbys/Billys. Ungefär lika hälsosamt...

Brödkorv och svenska pinnbröd är förhållandetvis lika varandra till utseendet. Fast medan pinnbröd ska tillredas hastigt på bakpulver och grillas, så ska brödkorv jäsas i lugn och gräddas i ugn.

TLDR;

Det finns så jävla mycket gott och testa i japansk matväg!

Ni båda verkar vara bevandrade när det kommer till Japan så jag ber om ursäkt på förhand när jag ställer en off-topic fråga rakt ut: har ni någon erfarenhet/upplevelse kring turister som är tatuerade och hur dessa (kanske ni?) behandlas i samband med onsen? Hur vanligt är det att man får tillträde? Om ni kan besvara min fråga får ni jättegärna PM:a.

On topic: Tydligen är det jävligt svårt att hitta bra ramen i Alicante-regionen, så jag bifogar istället den bästa ramen jag ätit - Tokyo Ramens (Hötorgshallen, Stockholm) som är HELT fenomenal.


signatur

Carbonara görs inte med grädde.

Medlem
Skrivet av pastapapa:

Ni båda verkar vara bevandrade när det kommer till Japan så jag ber om ursäkt på förhand när jag ställer en off-topic fråga rakt ut: har ni någon erfarenhet/upplevelse kring turister som är tatuerade och hur dessa (kanske ni?) behandlas i samband med onsen? Hur vanligt är det att man får tillträde? Om ni kan besvara min fråga får ni jättegärna PM:a.

On topic: Tydligen är det jävligt svårt att hitta bra ramen i Alicante-regionen, så jag bifogar istället den bästa ramen jag ätit - Tokyo Ramens (Hötorgshallen, Stockholm) som är HELT fenomenal.<Uppladdad bildlänk>

Det här är en fråga jag skulle vilja ställa @orkamera . Då jag själv saknar tatueringar och inte behövt reflektera över det.

Det jag vet är att det främst är på de stora öppna onsen som det är extra känsligt pga att värdarna vill undvika att två eller fler parter av yakuza ska ryka ihop. Om de har förbud mot tatueringar så brukar de synas lite varstans. På webbsidan, vid receptionen och på väggarna i omklädningsrummet etc.

Å andra sidan om det är små privata onsen som är knutna till ditt rum och rymmer max en familj så är det mer avkopplat. Särskilt om du är utlänning.

off-topic

On-topic, den där Ramen ser smarrigt ut!


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

Medlem
Skrivet av Hanzo:

Jag får känslan av att du har mycket goda kunskaper om japansk mat. Finns det någon eller några fler ”essentiella måltider” som du anser bör testas på? Säg om vi skulle ha en checklista på måltider för en 2-3 veckors resa med nån som aldrig besökt Japan tidigare. Jag tänkte nämligen försöka få med morsan på åtminstone ett par veckor.

Det handlar ju mycket om vad man gillar, min reskamrat gillade inte fisk så det begränsade en hel del restaurangval. Hade jag varit ensam hade jag varit mer äventyrlig i mitt matval.

Men om jag ska lista:
Japansk Kurry, gärna på CoCo Ichibanya.
Ramen, ramen finns överallt men jag får slå ett slag för Ichiran som en speciell upplevelse och riktigt bra ramen.
Yakiniku
Kaiseki, som du säger så bör man besöka en Ryokan och äta Kaiseki, stanna gärna över natten och ät även frukost där.
Izakaya, en bar som serverar små rätter, lite som en Tapasbar fast med japanska rätter.
Unagi (Ål), missade jag tyvärr då min reskamrat absolut inte ville.
Matsuri (festival), de flesta är på sommaren men vi lyckades hitta två när vi var där på hösten, en i Inari på Kyushu och en i Tsugiura en timme utanför Tokyo. Så det finns om man letar. Där kan man äta saker som Yakisoba, Takoyaki, Taiyaki och liknande.
Sushi, jag är personligen inte ett fan så det blev bara tre bitar på conveyor belt sushi bara för att ha gjort det men dom som vet säger att en medioker sushi restaurang i japan är bättre än de bästa i sverige.
Family restaurant , finns ett antal kedjor vi åt t.ex på Royal Host. Maten är japansk variant av västerländska rätter. Intressant kontrast mot flesta andra japanska restauranger.

Det är vad jag kommer på just nu.

Skrivet av pastapapa:

Ni båda verkar vara bevandrade när det kommer till Japan så jag ber om ursäkt på förhand när jag ställer en off-topic fråga rakt ut: har ni någon erfarenhet/upplevelse kring turister som är tatuerade och hur dessa (kanske ni?) behandlas i samband med onsen? Hur vanligt är det att man får tillträde? Om ni kan besvara min fråga får ni jättegärna PM:a.

Min reskamrat hade en liten tatuering på armen, för dom ställen som inte tillät tatueringar så köpte han hudfärgade stickers som är gjorda specifikt för att täcka tatueringar och ärr. Finns på Don Quijote, en butikskedja som finns i alla japanska städer och som säljer allt och lite till.
Det är dock bara ett alternativ för en mindre tatuering.

MEN under vår resa besökte vi 3 Onsen och 3 Sento och av dessa 6 var det bara en som inte tillät tatueringar.
Sento (badhus som inte får sitt vatten från en varm källa utan värmer det själv) tillåter i princip alltid tatueringar, vi såg Yakuza med helryggstatueringar vid flera besök.
Onsen beror lite på hur turistigt stället är, på Hyotan-onsen i Beppu t.ex var inga problem men på Namiha-no-yu i Fukuoka så var dom inte tillåtna. Större Onsen har ofta privata bad man kan hyra för rimliga priser (1-200:- för en timme för ett bad som rymmer upp till 4 pers) och i dessa privata bad är det heller inga problem.

Releasehästryttare

Köpte dessa för 129:-

Goda men lite väl dyra för att bli nått man köper igen!

Medlem

Mitt bland alla asiatiska delikatesser tar den här svennen, som inte lämnat landet på snart ett årtionde, och bryter av med en vanlig, sur räkmacka från gårkvällen 🙂

Medlem

@Mcgreag:
Grym måste-käka lista!
Grymt svar på tatueringsfrågan!
Tack.


signatur

”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]

It's not a lake, it's an ocean

Just nu är det tråkigt med maten. Jag ska köra min paleokost igen i en månad för att minska på midjemåttet och tappa några kilo innan min semester i februari. Vi är några på jobbet som peppar varandra, även om alla äter olika. Det ger omedelbar effekt med ett tappat kilo per dag i början. Men det är ju så tråkigt att inte kunna äta pasta eller potatis, ingen alkohol och framför allt - inget bröd! Bröd är min guilty pleasure, men det blir alldeles för mycket av det goda.

Så. En morot på kvällen i stället för chips ska nog gå bra...


signatur

Fria tankar om spel: www.frispel.net

Skriv svar