Varför sätta sig i ett flygplan och riskera sitt liv mot en fiende som är till antal 8 gånger så mäktig och utan den minsta seger inom synhåll. Så såg en tysk stridspilots vardag ut 1944. Medvetet eller inte så har även det varit fallet i många flygsimulatorer. En historiskt korrekt eller politisk korrekt flygsimulator är frågan? Jag gissar på det senare, om det varit en historiskt korrekt simulator, vart är svastikan på de tyska planen? Smådetaljer är inget att bry sig om säger en del, enligt min mening är det mycket som gått för långt när man "ändrar" på historisk fakta.
Hur som helst, det som många flygsimulatorfanatiker klagade på IL-2 Sturmovik var att man inte kände sig en del av spelet och själva kriget. En dynamisk kampanj saknades i IL-2 vilket gjorde spelet väldigt kortlivat och enspårigt i singelplayer. I CFS 3 finns möjligheten att ändra om historien helt och hållet, vilket är mycket välkommet för piloter som gillar att flyga för Luftwaffe. RPG-element finns också med, efter en nedskjutning av fiendeplan får man skillpoints som man kan förbättra sin egen pilot med. Blir man riktigt duktig får man ett eget flygplan som bland annat kan målas om.
Många flygplan
34 stycken olika flygplan går att spaka. Förutom de vanliga flygplanen som britternas Spitfire, jänkarnas Mustang och tyskarnas Messerschmitt, finns det ett antal nya tillskott. Bland annat den tyska Go-229a som inte är helt olik den amerikanska stealth-bombaren B-2 Spirit. Spelet utspelar sig från mitten av 1943 till krigsslutet 1945 då de stridande parterna satsade enorm tid och möda på att få fram jetdrivna flygmaskiner.
Tyskarna var de som lyckades först, sommaren 1944 togs de första jetdrivna flygplanen i bruk. Messerschmitt Me262 som den kallades finns med i CFS 3 tillsammans med ett andra mer eller mindre bisarra flygplan som ser ut att vara någonting hämtat ur Crimson Skies. Några av dem lämnade inte ens ritbordet och har därför en lite stel flygkänsla, som att flyga på räls nästan. Ett annat välkommet tillskott är flygbara bombplan, inga fyrmotoriga monster utan spelaren får nöja sig med tvåmotoriga taktiska bombplan. Man kan ta rollen som pilot, bombfällare eller skytt i de olika bombplanen.
Grafiskt sett är CFS3 är underbart mästerverk. Molnen, flygplanen, marken, träden, ja allt är en fröjd för ögat. Tyvärr kräver detta en rätt så kraftfull maskin. Med alla detaljer på max i 1024 x 768 x 32bit fick t.o.m. min dator svårigheter och började halta efter. En annan sak som är en klar förbättring från ettan och tvåan är de olika
externa vyerna. Det tog bara två uppföljare innan Microsoft förstod att jag inte gillade de extremt irriterande, inzoomade, externa vyerna. Ljudet är också mycket bra. Kulsprutor, kanoner och motorer låter som de ska. Enda klagomålet jag har är på Mustangens motorljud, inte ska en Rolls Royce-motor på 1700 kusar låta som en packmoped!
Spelkänsla, multiplayer och svordomar
Förutom den dynamiska kampanjen som jag tidigare nämnde finns quickcombat där man via lite olika inställningar kan skippa den i mångas ögon tråkiga flygningen och bege sig direkt ut i strid. Alltifrån free flight till ground attack kan väljas beroende på smak och humör. Enstaka uppdrag finns också, är man nybörjare på simulatorer är träningsuppdragen att rekommendera. För den historiskt intresserade finns what if-uppdrag där påhittade strider kan utkämpas. I multiplayer kan så många som 64 spelare slåss och svära mot varandra men möjligheten att försöka komma överens med varandra finns också i team-deathmatch.
Slutord
Microsoft Combat Flight Simulator 3 har alla ingredienser för att vara en av de bästa flygsimulatorerna på mycket länge. Fin grafik, multiplayer, dynamisk kampanj och ett stort utbud av olika flygplan. I jul kommer striden att stå mellan CFS 3 och den kommande expansionen till IL-2 Sturmovik, Forgotten Battles. Tyvärr tror jag att Forgotten Battles kommer att stå som vinnare. Skaparen bakom IL-2, Oleg Maddox har stått otroligt nära sina fans och skapat det som de skrikit efter i så många år. Oleg hann före Microsoft i kampen om att skapa en värdig simulator som levde upp till fanatikernas önskan. CFS 3 är en mycket bra simulator, men IL-2 är snäppet bättre.
Testat på:
P4 2,4GHz
Geforce 3 64MB
512MB RDRAM
WinXP SP1
Saitek X36 USB