Disney Infinity är garanterat ett sådant spel men genom att Musse Pigg-firman numera äger både Marvel och Star Wars, är det svårt att som 80-talist inte bli charmad av de små plastfigurerna. Trots att spelets designers filtrerat ungdomens hjältar genom ett Pegi 7-vänligt filter. Ibland är det heller inte bara plastens utformning som skär sig. När Yoda, den mysiga lilla träskfarbrorn, fladdrar omkring och får fiendens armar och ben att flyga med sitt lasersvärd är det svårt att inte knögla ihop ansiktet i en ogillande grimasch.
Det är också just Star Wars som är den stora nyheten när Infinity når version 3.0. Förra året introducerades Marvel-karaktärer i den digitala sandlådan, och nu är det dags för Anakin, Obi-Wan och andra bekanta kraftkrigare att utmana mastodonten Skylanders på den lukrativa marknaden för spelleksaker.
Trots att detta öppnar upp för hinkvis med potential faller det ibland lika platt som Episode 1. Särskilt när jag måste eskortera Jar Jar Binks på Coruscant - 16 år är inte tillräckligt för att läka det såret. Trots detta kan jag se kids tycka att det är häftigt att slåss mot separatistrobotar och prisjägare på välbekanta planeter. Men äventyret är på tok för kort. 2-3 timmar efter att ljussablarna tänts är det över och karaktärerna du kan ställa på den usb-kopplade portalen är inte tillräckligt varierade för att understödja flera genomspelningar. Det är antingen svärdviftande eller blasterblippande som gäller,även om det finns små variationer mellan till exempel Yoda och Ahsoka Tano. #Ninja Theory, skaparna av det senaste #Devil May Cry, har dock gjort ett bra jobb med att få in lite djup och tyngd i striderna.
Otillfredsställande barnarbete
I dagsläget finns det heller inte så mycket att hämta från spelets community-del där folk kan publicera sina egna skapelser från det kreativa banbyggarläget. Inte ens de officiella Disney-banorna är något att hänga i Musse Piggs julgran. Vissa alster är direkt dåliga. Men jag gillar ändå idén att kunna bygga egna upplevelser när sluttexterna har rullat. Det tar inte lång tid att knåpa ihop en enkel racingbana eller bara fylla en hel värld med fiender och mörsa ner dem med något av de tillgängliga rymdskeppen. Jag hade dock önskat att man kunde ha fått mixtra med kampanjens banor.
Om du (eller ditt barn) inte gillar Star Wars finns det viss räddning genom Insidan Ut, som släpps som separat “Play set” - det vill säga ett äventyr och två karaktär att spela igenom det med. Det märks dock väldigt fort att det är George Lucas rymdsaga som är i fokus i år, med redan nu två ytterligare tillskott planerade. Bland annat ett på den nya filmen Force Awakens. Dessa kostar i regel över 300 kronor styck så tillsammans med en handfull extra plastgubbar kan Disney Infinity, precis som Skylanders, bli en ganska så dyr historia.
Det jag tycker talar mest för Disney Infinity är enkeltheten i att kunna spela tillsammans med ditt barn. Redan i grundlådan får du två karaktärer och det är bara att ställa en på portalen för att komma igång. I det kreativa läget kan du också peta in gubbar från alla tidigare Infinity-år. Iron Man mot Obi-Wan Kenobi? Det är bara att köra. Är man så barnslig som jag är det svårt att inte bli charmad av sånt, samtidigt som spelet som helhet lämnar mig med en otillfredsställd känsla som inte ens söta plastgubbar kan bota.