Titel:9 Elfants
Plattform: Ios, Android
Pris: 22 kr (Ios), 24 kr (Android)
#9 Elefants har miljöer som i kombination med bra pussel skulle kunna göra det till ett riktigt mysigt pusselspel. Det hela utspelar sig på gatorna i Paris. En ung kvinnas pappa har försvunnit och hon reser hela vägen från Tyskland för att leta rätt på honom. Upplägget påminner om det i Professor Layton-serien där ett mysterium ska undersökas. För att komma närmare sanningen måste hon lösa befolkningens knasiga gåtor. Det största problemet med 9 Elfants är att pusslen återanvänds och är alldeles för simpla. Jag ska bland annat läsa igenom en liten berättelse och lista ut vem brottslingen är, lista föremål i ordningen de uppfanns eller nysta upp strecktrassel. Det är tråkigt att utvecklarna har så otroligt dålig fantasi. Något som får den härliga estetiken att kännas bortkastad.
Betyg:
[score=2;l]
Köp till Ios >>
Köp till Android >>
Titel: Third Eye Crime: Act 1
Plattform: Ios
Pris: 22 kr
Den serieteckningsinspirerade noir-introduktionen i #Third Eye Crime ger genast mersmak. Jag skrollar mig igenom ett småkusligt rum med målningar och en man bunden till en stol. Min karaktär, Rothko, är i full färd med att stjäla en tavla. Det är just innan detta som själva spelandet tar vid. Plötsligt placerar kameran sig i taket och Rothko ska ta sig igenom ett flertal rum. Med fingret dras det ett blått streck där han ska gå, men det är omöjligt att ta sig till utgången utan att bli sedd av vakter. I inledningen berättar han att han är synsk. Något som är till stor fördel då han kan se vart vakterna misstänker att jag ska gå. Dessa vägar lyser rött, och det gäller för mig att noggrant planera Rothkos steg för att inte bli arresterad. Längre in i spelet dyker det upp fiender som exempelvis rör sig mycket snabbare är de tidigare. Tur nog vägs det upp av hjälpmedel. Föremål som drar till sig uppmärksamhet, samt ett som får honom att röra sig fortare under en kort period.
Första akten av Third Eye Crime har sina stunder. Ibland håller jag andan och det är emellanåt på håret att han kommer undan. Men stundtals är svårighetsnivån väldigt ojämn. Det blir inte direkt bättre av att samtliga karaktärer rör sig konstigt i miljöerna. Rothko kan även vara extremt ograciös, fastna lätt i väggar och tycks inte reagera på att han blir skjuten. Det känns för det mesta som att varken han eller vakterna tillhör miljöerna. Vilket får spelet att kännas klumpigt.
Betyg:
[score=2;l]
Titel: Hitman Go
Plattform: Ios, Android (senare)
Pris: 38 kr
Det måste erkännas att jag aldrig har gett brädspel en riktig chans. Bara idén av pjäser och en pappkartong till underlag tråkar ut mig. Om någon föreslår att vi ska spela något blir jag alltid rejält besviken när personen inte plockar fram ett digitalt sådant. En del av er lär säga att jag missar något fantastiskt. #Hitman Go får mig att misstänka att det stämmer.
Jag oroade mig för att det skulle vara just tråkigt. Även om diorama-miljöerna charmar mig direkt bekräftade de första banorna just det. Likt ett brädspel med pjäser förflyttas Hitman längs med fasta vägar och punkter. Kruxet är att han bara kan flyttas ett snäpp i taget, och måste undvika eller döda vakter i turordningsbaserade drag för att nå sitt mål. Vakterna blir till slut fler, nya introduceras som aggressivt rör sig i gångarna eller roterar på plats. När Hitman Go väl kommer igång är det riktigt underhållande. Det är svårt att lägga ner det och ”bara en bana till”-tänket gör det beroendeframkallande. Vilket trist nog också resulterar i att det roliga tar slut väldigt snabbt.
Betyg:
[score=4;l]
Spana även in:
Titel: Layton Brothers Mystery Room
Plattform: Ios, Android
Pris: Gratis
9 Elfants är ett skämt i jämförelse med den fantastiska Professor Layton-serien till DS och 3DS. Tur nog har utvecklarna bakom den, Level-5, även gjort ett till mobil plattform. #Layton Brothers Mystery Room och Alfendi Layton, professorns son, har dock en mörkare ton än vad seriens fans kan ha vant sig vid. Den här gången spelar man som assistenten Lucy. Tillsammans med Alfendis expertis ska man undersöka brottsplatser och till slut sätta dit den skyldige. Det påminner på så sätt relativt mycket om Phoenix Wright, som av en händelse har slagits ihop med Professor Layton i titeln #Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney som släpptes i Europa i mars. De första tre fallen i Layton Brothers Mystery Room är gratis. Sedan får man betala vid två omgångar för att låsa upp resten. Lyckligtvis är samtliga absolut värda pengarna.
Köp till Ios >>
Köp till Android >>
Titel: Beat Sneak Bandit
Plattform: Ios
Pris: 22 kr
Kan man rekommendera svenska #Simogo för ofta? Det känns som att jag nämner dem i varje mobilsvep. Men svaret blir ändå nej för min del. De tycks verkligen veta vad de gör och i princip alla deras titlar är helt klart värda att ta en närmare titt på. #Beat Sneak Bandit är ett smygarspel som kräver att man har rytmen i blodet. Eller åtminstone i fingertopparna för att få karaktären att röra sig framåt till takterna av musiken och ens petningar på skärmen. Duke Clockface har stulit alla klockor i världen, och det gäller för spelaren att ta tillbaka dessa. Sneak Beat Bandits musik är medryckande, estetiken är färgglad och mysig, och miljöerna är fyllda av olika typer av hinder. Det är en salig blandning av olika genrer. Givetvis lyckas Simogo ändå mixtra ihop dem till något riktigt bra.
Titel: Arena: Clash of Champions HD
Plattform: Android
Pris: 22 kr
#Arena: Clash of Champions HD är skapat av indieutvecklarna #Cliffhanger Productions från Wien, Österrike. Strategispelet utspelar sig högt ovanför molnen, närmare bestämt på luftskepp och i miljöer inspirerade av steampunk. Man ska samla ihop ett team av kämpar för att strida mot andra lag i sessioner om 10 minuter. Det fokuserar på taktisk action och strategiska turordningsbaserade strider. Det gäller även att samla nya karaktärer, för att sedan sätta ihop ett skräddarsytt team för att kunna störta fiendens skepp. Det finns förstås ett online-läge där man kan möta människor över hela världen. För er som är nyfikna finns även Arena: Clash of Champions HD att införskaffa till PC och Mac.
Håll utkik efter:
Titel: Hellraid: The Escape
Plattform: Ios
Snart kan du sätta klorna i #Short Break Studios och #Techlands #Hellraid: The Escape. Det kopplas samman med den sistnämnda utvecklarens kommande pc- och konsolspel med samma namn, och som släpps någon gång nästa år. De har tidigare gjort titlar som #Dead Island: Riptide samt ligger bakom #Call of Juarez-serien. Någon gång i år kommer även deras zombieapokalyps-spel #Dying Light ut. I The Escape har man dött och ska försöka fly det hemska stället man har vaknat upp på. Handlingen berättar om en trollkarl som har fångat ens själ i ett fängelse. Det i sin tur vaktas av demoner och är fyllt med pussel som står i vägen för ens flykt. Hellraid: The Escape släpps den 15 maj och jag kommer definitivt att spana in det.