#Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett gratis, digitalt samlarkortspel som utspelar sig i Warcrafts spännande universum, och vi blev glatt uppslukade när vi nyligen testade betan. Välj mellan nio hjältar, till exempel ikonerna Thrall och Jaina Proudmoore, konstruera en slagkraftig kortlek och klättra i rankingsystemet mot andra spelare online. Fast det är förstås enklare sagt än gjort. Först måste man lära sig de spelmässiga förutsättningarna och hitta sin spelstil. Och hur fungerar det egentligen med mikrotransaktioner? Vi hjälper dig på vägen med enkla knep för att slippa öppna plånboken.

Kreditkort och guldmynt

Precis som i andra samlarkortspel kräver Hearthstone att du köper paket med nya kort för att bygga din samling. Det går att plocka fram kreditkortet och betala den vägen, men det vill du ju egentligen inte göra, eller hur? Helst vill du tjäna guld inom spelets ramar och betala med det istället. Man kan samla guld och kort på följande vis:

  • Vinn 100 matcher i valfritt spelläge – 100 guld

  • Vinn 1000 matcher i valfritt spelläge – 300 guld

  • Vinn tre matcher (går att upprepa) – 10 guld

  • Besegra alla ai-hjältar på expert-nivån – 100 guld

  • Samla alla basic-kort – 100 guld

  • Samla alla expert-kort – 100 guld

  • Ta upp en klass till level 10 – ett paket med fem kort

  • Kör en match i play-läget – ett paket med fem kort

  • Lås upp varje hjälte – 100 guld

  • Utför dagliga uppdrag – olika mängder guld

  • Tävla i arenan – olika priser

Först kastar spelet in dig i en rad lektioner som lär dig grunderna. Efter dessa bör du spela flitigt i övningsläget mot artificiell intelligens för att testa så många olika klasser som möjligt och hitta en spelstil som passar dig. När du hittat rätt levlar du upp klassen till nivå 10 för 100 guld. Sen är det dags att bygga din första kortlek.

Halva nöjet är att bygga sin kortlek.

Att ta en karaktär till level 10 innebär att man låser upp alla klasspecifika basic-kort, vilket är direkt nödvändigt när man ska börja tävla mot andra spelare. Det finns också allmänna basic-kort, ett grundutbud, som alla kan använda. Men du måste också samla mer åtråvärda kort i de ovannämnda paketen du köper på dig.

Paketen man köper innehåller fem kort som kommer i olika utföranden, graderade efter sällsynthet: common, rare, epic och legendary. Vilka kort man får är helt upp till slumpen. Föga överraskande är common-korten vanligt förekommande, men man får även minst ett rare-kort eller bättre i varja paket. Legendary-korten är sällsynta dyrgripar som gratisspelare allt som oftast får klara sig utan till en början.

De som inte betalar får tillgång till precis samma kort som de med spenderarbyxorna på, men det tar betydligt längre tid att samla dem. Därför behöver de som inte plöjer ner hundratals kronor i spelet en god dos tålamod, samt förmågan att kompromissa med sina strategier. Har du hittat en episk krigare som skulle passa perfekt i din kortlek? Försök rota fram någon du redan har, med ungefär motsvarande egenskaper, som en tillfällig lösning.

Bygga egna kort

Har du otur med kortpaketen behöver du förlita dig på crafting för att få det du vill ha. Det innebär att du använder en process som kallas för disenchanting, där du förstör korten du samlar på dig för att få dust – material som används för att bygga andra kort. Processen är dock kostsam: om ett kort kostar 100 dust att skapa får du bara 20 tillbaka om du förstör det. Att dekonstruera precis allting man inte använder för stunden är alltså inte att rekommendera – de behövs kanske i framtiden.

Däremot bör du kasta dig på disenchant-knappen så fort du får ett guldkort. Dessa är extra sällsynta och lite snyggare än vanliga kort med tjusiga animationer. Men det är bara estetiska förbättringar, och ingenting gratisspelaren kan kosta på sig. Förstör dem för att samla in mer dust än med vanliga kort, och använd materialet för att bygga sådant du behöver.