Strunta i ett bygga common-kort. Chansen är stor att du får de vanliga korten du behöver relativt snabbt ändå, så materialet är mer värt att spara för att bygga rare- och epic-varianter istället. Legendaries kostar otroligt mycket, hela 1600 dust, och här får du tyvärr förlita dig mer på tur. Om du får en legendary som är väldigt mycket gimmick eller inte passar in i din kortlek, till exempel skämtkortet Elite Tauren Chieftain, kan det vara värt en disenchant oavsett om det är ett guldkort eller ej. Materialet för ett vanligt legandary-kort räcker till ett epic eller fyra rare, vilket kan vara ett väldigt trevligt tillskott i början.

Strategiska knep för fattiglappar

Efter att ha lärt sig hur det fungerar att samla kort är det lätt att falla in i pay-to-win-tänk. Tro att den som öppnar plånboken och fyller sin kortlek med legendariska kämpar som Gruul, Sylvanas och Deathwing automatiskt vinner mot den som inte gör det. Men vad man måste veta är att dessa kort, även om de är väldigt bra, går att spela runt. Det finns många fattigmansknep för att hantera en ilsken Ragnaros, och är motståndaren medelmåttig kommer den även få ut en medelmåttig effekt av sina tunga kort. Plocka på dig många förmågor som enkelt har ihjäl krigare med mycket liv. Mage har många magiska formler som delar ut duktig med skada och hunters levererar smärta med förödande pilar. Priest kan använda mind control för att helt ta kontrollen över vilken kämpe som helst – ett perfekt skydd mot legendariska kort. Håll koll på dina förmågor!

Två Ragnaros krossar även de bästa spelarna.

Hemsidorna Hearthpwn och Hearthead är bra källor för att komma igång med bygget och läsa om olika strategier. Det viktiga är att att inte stjäla dem rakt av, utan att anpassa dem efter den egna spelstilen och de korten som finns till förfogande. Saknar du en framrusande Leroy Jenkins kan en bra nödlösning vara Reckless Rocketeer som besitter liknande egenskaper men är mycket billigare. Våga experimentera! Nyttja casual-läget för att lära dig din nya kortlek innan du tar dig an de rankade matcherna.

Som med allt annat tävlingsinriktat spelande sitter mycket i huvudet. Går du in med inställningen att de med dyrare korlekar alltid vinner kommer du förmodligen förlora ofta mot betalspelare. Men slår du istället näven i bordet och tänker ut kreativa strategier för att knäppa dessa lirare på näsan vinner du oftare – enbart genom att ändra din attityd.

Det lärorika arenaspelet

En annan viktig aspekt är slumpen. Man kommer inte ifrån att ett spel av den här typen i ganska stor utsträckning är turbaserat. En stor del av charmen är att kunna göra det bästa av en dålig situation och spela så gott man kan efter förutsättningarna, för att vända ett tröstlöst underläge till en storslagen vinst. I vissa matcher kommer du dock få värsta tänkbara kombination av kämpar på handen och förlora enbart på grund av detta, utan att du kan göra något åt saken. Sånt händer. Det viktiga är att inte hänga läpp när det väl inträffar, för detta gäller alla. Om det däremot sker i nästan varje match kan det vara läge att se över om kortleken du spelar har allvarliga brister.

Arenan bjuder på fina belöningar – för den som vinner mycket

I spelläget arena betalar man cirka 16 kronor eller 150 guld för att tävla mot andra (första gången är gratis). Man väljer mellan tre slumpmässigt valda hjältar och plockar sedan ut en kortlek från ett urval av slumpgenererade kort. Det är ett ypperligt tillfälle att testa kort man vanligtvis inte har tillgång till, och om man vinner är priserna större än i vanligt spel. Ju fler vinster, desto större rikedomar där man har chans att vinna kortpaket, guld, dust och enskilda kort. Men man får bara förlora tre gånger – sen åker man ut ur arenan och får betala nytt inträde. Trots att det är lite dyrare att spela arena än att köpa kortpaket rakt av rekommenderar jag att betala den extra summan. Arenaspelet ger erfarenhet och man är alltid garanterad minst ett paket även om man inte vinner en enda match.

Med rätt attityd, en god dos tålamod och förmågan att anpassa din kortlek efter förutsättningarna har du all potential att bli en duktig Hearthstone-spelare utan att betala för dig. Gör dina dagliga uppdrag, beta av guldlistan ovan och investera i arenaspel för att förbättra dina kunskaper och ditt utbud av kort. Håll huvudet högt vid motgångar och glöm inte bort det viktigaste av allt: att ha kul!

Lycka till – vi ses på slagfältet!