Spelförläggaren #Atari ska ha varit så missnöjd med recensionerna av kommande stortiteln #Alone in the Dark att man till synes förklarat krig mot kritikerna. Holländska spelsajten Gamer.nl rapporterar att Atari hörde av sig inom en timme från artikelns publicering (där spelet fick betyget 5/10) och krävde att artikeln skulle dras tillbaka. Anledningen sades vara att enbart recensioner som ger högt betyg fick publiceras innan spelets butikspremiär.

Ataris ursäkt till uppståndelsen verkar i flera fall vara anklagelser kring att spelsajter använt piratkopierade spel som grund för recensionerna, något samtliga spelsajter nekat till. Vissa har dessutom påpekat att recensionsexemplaret kom direkt från Atari. Den tyska sajten 4Players fick ta emot en stämning från Atari efter att deras recension publicerats med ett lågt betyg, varpå Atari hävdade att embargo gällde fram till dess att spelet släpps i butik. Redaktionen hos 4Players hävdar att spelet köptes lagligt från en samarbetsvillig återförsäljare, men ändock före det officiella releasedatumet.

Försöker Atari yxa till betygen?

Även skandinaviska sajter verkar få en släng av sleven. Såväl Gamereactor som Gamer.no sägs blivit kontaktade av Atari efter att deras recensioner med betygen 3/10 publicerats. Från Gamer.no kommenterar man kontakten.

- Atari hörde av sig till oss bara minuter efter att artikeln publicerades och hävdade att recensionen var baserad på previewkod eller en piratkopia, säger Tor-Steinar Nastad Tangedal på Gamer.no-redaktionen. De krävde att artikeln skulle tas bort, vilket vi förstås aldrig gjorde.

Om dessa handlingar är ett försök från Atari att kontrollera spelets mottagande hos media så hade man i vart fall inte räknat med det fenomen som kommit att kallas Streisand-effekten - att försök att censurera internet vanligtvis enbart leder till ännu mer publicitet. Vi återkommer förstås med en egen Alone in the Dark-recension så snart som möjligt.